Faktaboks

Kjell Hallbing
Kjell Kåre Hallbing Louis Masterson
Født
5. november 1934, Bærum
Død
6. mai 2004, Tønsberg
Virke
Forfatter
Familie

Foreldre: Tømrer Kaare Hallbing (1910–85) og laborant Ingeborg Marie Bredesen (1908–75).

Gift 1) 20.3.1965 med kontordame Grethe Nora Bergman, datter av elektriker Frank Bergman og kontordame Esther Olsen, ekteskapet oppløst 1979; 2) med sekretær Lise Prag (30.11.1942–).

Kjell Hallbing

Foto fra 1970-årene. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Kjell Hallbing
Av /NTB Scanpix ※.
Kjell Hallbing

Kjell Hallbing

Av /NTB Scanpix ※.

Kjell Hallbing var en norsk forfatter, egentlig bankmann. Hallbing er mest kjent for westernbøkene om Morgan Kane, en serie på 83 bøker, utgitt i perioden 1966–1985, som med et salg på flere millioner gjør forfatteren til en av de mest leste i Norge til alle tider.

Kane-bøkene er handlingsfylte, og brutalitet og sadisme, sex og vold er ikke uvanlige ingredienser, selv om heltens holdninger nok endres noe under seriens gang. Bøkene har sin styrke i en for sjangeren forbausende nøyaktig miljø- og tidsskildring, særlig i de senere bøkene i serien. Videre gav Hallbing ut Diabolito-serien, som bestod av 3 bøker, utgitt i 1978–1979, om Kanes sønn Paco Galan, og serien om El Diablo, utgitt i perioden 1991–1997, der både Kane og sønnen er hovedpersoner. Hallbing skrev også manuskriptet til tegneserien om Morgan Kane.

Den store popularitet som Morgan Kane-bøkene har oppnådd, har ført til at litteraturkritikere har anmeldt Hallbings bøker, noe som ellers bare sjelden skjer med den såkalte kiosklitteraturen. Et eksempel er litteraturforskeren Willy Dahls studie Morgan Kane fra Norge (1976).

Under eget navn gav Hallbing ut den dokumentariske Solen stod stille over Little Bighorn (1976).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg