Kjell Hallbing

Faktaboks

Kjell Hallbing
Kjell Kåre Hallbing Louis Masterson
Født
5. november 1934, Bærum
Død
6. mai 2004, Tønsberg

Foto fra 1970-årene. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Kjell Hallbing
Av /NTB Scanpix ※.

Kjell Hallbing

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Kjell Hallbing var en norsk forfatter, egentlig bankmann. Hallbing er mest kjent for westernbøkene om Morgan Kane, en serie på 83 bøker, utgitt i perioden 1966–1985, som med et salg på flere millioner gjør forfatteren til en av de mest leste i Norge til alle tider.

Kane-bøkene er handlingsfylte, og brutalitet og sadisme, sex og vold er ikke uvanlige ingredienser, selv om heltens holdninger nok endres noe under seriens gang. Bøkene har sin styrke i en for sjangeren forbausende nøyaktig miljø- og tidsskildring, særlig i de senere bøkene i serien. Videre gav Hallbing ut Diabolito-serien, som bestod av 3 bøker, utgitt i 1978–1979, om Kanes sønn Paco Galan, og serien om El Diablo, utgitt i perioden 1991–1997, der både Kane og sønnen er hovedpersoner. Hallbing skrev også manuskriptet til tegneserien om Morgan Kane.

Den store popularitet som Morgan Kane-bøkene har oppnådd, har ført til at litteraturkritikere har anmeldt Hallbings bøker, noe som ellers bare sjelden skjer med den såkalte kiosk-litteraturen. Et eksempel er litteraturforskeren Willy Dahls studie Morgan Kane fra Norge (1976).

Under eget navn gav Hallbing ut den dokumentariske Solen stod stille over Little Bighorn (1976).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg