Faktaboks

Arkhilokhos

Archilochus

Uttale
arkhˈilokhos
Født
680 fvt.
Død
640 fvt.
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår

Arkhilokhos var en gresk lyriker. Han var fra Paros, faren var av fornem slekt, moren slavinne. På grunn av fattigdom utvandret Arkhilokhos til øya Thasos, vendte siden tilbake, tok tjeneste som leiesoldat og falt etter et kampfylt liv.

Arkhilokhos er den første individualist i gresk diktning. Han var en formkunstner av rang. Han hadde et lidenskapelig, urolig og sårbart sinn og levde bestandig på kant med livet og menneskene, til det ytterste oppriktig mot seg selv, bitter og skånselløs i sine alltid personlige angrep. Hans jamber dannet forbilde for antikkens senere satirikere. Men Arkhilokhos hadde også den hete erotikks og tungsinnets strenger på sin lyre. Bare bruddstykker av hans verker er bevart. I senere tid er det gjort nye funn i innskrifter og papyri.

Arkhilokhos er oversatt til svensk av Emil Zilliacus: Grekisk lyrik (1945). Hans verker finnes i norsk gjendiktning ved Svein Jarvoll (1993) og engelsk oversettelse ved M. L. West: Greek Lyric Poetry (1993).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg