Kallimakhos (filolog)

Faktaboks

Kallimakhos

Callimachus

Uttale
kallˈimakhos
Født
305 fvt.
Død
240 fvt.
fødselsår og dødsår er omtrentlige
Fragment av en avskrift Kallimakhos' Aitia fra 100-tallet evt.
Av /The Egypt Exploration Society.

Artikkelstart

Kallimakhos var en gresk forfatter og filolog fra Kyrene i Nord-Afrika. Han var hoffpoet hos de egyptiske kongene Ptolemaios 2 og Ptolemaios 3 og bibliotekar ved biblioteket i Alexandria. Her utarbeidet han sin katalog, Pinakes, over bibliotekets bøker, den hellenistiske verdens største boksamling. Han regnes derfor som grunnleggeren av gresk litteraturforskning.

Kallimakhos' egne dikt regnes for datidens ypperste, og ble etterlignet også av romerske diktere (for eksempel Berenikes lokk av Catull). De vitner om stor lærdom og er ikke sjelden fylt med underfundig humor. Kallimakhos var en motstander av det omfangsrike eposet («en stor bok er en stor ulykke»). Blant hans verker kan nevnes hymner, epigrammer og dikt i elegiske versemål, for eksempel Aitia, en samling legender som forklarer opprinnelsen til skikker, offerriter og lignende. Mye av Kallimakhos' diktning er gått tapt. Større bruddstykker er kommet for dagen gjennom papyrusfunn i Egypt.

Hans verker finnes i engelsk utgave ved C. A. Trypanis (Loeb Classical Library, 1958). Kallimakhos' hymner er oversatt til svensk av Elof Hellquist (1925).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg