Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Drage, drake (samme ord som fabeldyret drage), bæreflate av tøy, papir el.l., spent ut over en ramme og holdt med en snor eller streng så den kan løftes av vinden.

Dragen flyr etter samme prinsipp som en flyvinge. Når snoranordningen holder den på skrå mot vinden, vil luften på den siden som vender mot vinden bli oppbremset og få høyere trykk. Luften på motsatt side vil få større hastighet og lavere trykk. Det er denne trykkforskjellen som løfter dragen.

Dragen blir i dag brukt vesentlig til lek og underholdning. Drager ble nyttet til meteorologiske formål allerede i 1750-årene da Benjamin Franklin undersøkte skyenes elektriske egenskaper, og har siden vært brukt i stor stil for å få målinger fra de høyere luftlag. Fra 1930-årene er drager i den meteorologiske observasjonstjeneste avløst av radiosondeballonger. I tidligere tider har drager vært brukt som hjelpemiddel i krigføring, til å skremme fienden (bl.a. ved hjelp av vindharpe), til å frakte våpen, til avstandsbedømmelse, og til å løfte mennesker for å se bak fiendens linjer.

Dragene i Kina blir gjerne utformet som fantastiske figurer, i størrelse 50–150 cm. I Korea og Japan får dragene ofte rektangulær fasong, f.eks. på 1×1,5 m. Fra Thailand stammer thaidragen på 50–100 cm med C-formet hode og flere meter lang hale. Den vanlige korsdragen har uklar opprinnelse, og det er heller ikke klart hvorfor den er blitt populær i Europa da den flyr dårlig. Den stabile boks- eller kassedragen ble oppfunnet i Australia sent på 1800-tallet.

Etter det man vet, ble dragen først brukt i Kina vel 200 år f.Kr. Den kom til Europa tidlig i middelalderen, men ble ikke populær her før på 1800-tallet.

Den største drage som er fløyet, skal være på 553 m2. Den lengste skal være på 104 m. Høyderekorden innehas av en dragelenke som bestod av 8 drager som i 1919 steg opp til 9740 m over Lindenberg, Tyskland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.