Drage

Drage. Drager har appell for så vel barn som voksne. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

En drage er et leketøy som består av en bæreflate av for eksempel tøy eller papir, som er spent ut over en ramme. Holdt med en snor eller streng, kan den løftes av vinden.

Navnet er samme ord som fabeldyret drage.

Virkemåte

Dragen flyr etter samme prinsipp som en flyvinge. Når snoranordningen holder den på skrå mot vinden, vil luften på den siden som vender mot vinden bli oppbremset og få høyere trykk. Luften på motsatt side vil få større hastighet og lavere trykk. Det er denne trykkforskjellen som løfter dragen.

Bruk

Dragen blir i dag brukt vesentlig til lek og underholdning. Drager ble nyttet til meteorologiske formål allerede i 1750-årene da Benjamin Franklin undersøkte skyenes elektriske egenskaper, og har siden vært brukt i stor stil for å få målinger fra de høyere luftlag. Fra 1930-årene er drager i den meteorologiske observasjonstjeneste avløst av radiosondeballonger. I tidligere tider har drager vært brukt som hjelpemiddel i krigføring, til å skremme fienden (blant annet ved hjelp av vindharpe), til å frakte våpen, til avstandsbedømmelse, og til å løfte mennesker for å se bak fiendens linjer.

Utforming, typer

Den vanlige korsdragen har uklar opprinnelse, og det er heller ikke klart hvorfor den er blitt populær i Europa, da den flyr dårlig. Den stabile boks- eller kassedragen ble oppfunnet i Australia sent på 1800-tallet.

Dragene i Kina blir gjerne utformet som fantastiske figurer, i størrelse 50–150 cm. I Korea og Japan får dragene ofte rektangulær fasong, f.eks. på 1×1,5 m. Fra Thailand stammer thaidragen på 50–100 cm med C-formet hode og flere meter lang hale.

Historikk

Etter det man vet, ble dragen først brukt i Kina vel 200 år fvt. Den kom til Europa tidlig i middelalderen, men ble ikke populær her før på 1800-tallet.

Rekorder

Den største dragen som er fløyet, skal være på 553 m². Den lengste skal være på 104 m. Høyderekorden innehas av en dragelenke som bestod av 8 drager som i 1919 steg opp til 9740 m over Lindenberg i Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg