dimetyleter
Molekylmodell av dimetyleter. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
dimetyleter
Lisens: CC BY SA 3.0
dimetyleter
Strukturformel for dimetyleter
dimetyleter
Lisens: CC BY SA 3.0

Dimetyleter (DME) er en organisk forbindelse som brukes som drivstoff og som drivgass i spraybokser. Den er en lukt- og smakfri gass med kokepunkt på –24,9 °C og kjemisk formel CH3–O–CH3.

Faktaboks

Også kjent som
metyleter DME

Anvendelse

DME er ikke giftig, brytes lett ned i troposfæren og virker ikke ødeleggende på ozonlaget. Den brukes derfor som miljøvennlig sprayboks-drivgass til erstatning for KFK-gasser.

Det ble tidlig i 1990-årene oppdaget at DME kan brukes som drivstoff i modifiserte dieselmotorer. Forskning og utvikling på denne anvendelsen har pågått siden, blant annet har Volvo utviklet en spesiell motor for busser som ble satt i prøvedrift i 1999.

DME har høyere cetantall enn diesel, og motorstøyen fra en dieselmotor som går på DME kan være 5–11 dBA lavere enn om den går på diesel. Utslipp av både partikler, NO x, hydrokarboner og CO er meget beskjedne sammenlignet med diesel.

Fremstilling

DME fremstilles av naturgass, men kan også fremstilles av andre karbonholdige råstoffer, som biomasse, kull eller metanol. Ved produksjon av DME direkte fra naturgass lages først syntesegass. Denne ledes så til en katalysator som produserer en blanding av DME og metanol.

Faktaboks

dimetyleter
Systematisk navn
metoksymetan

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg