Dimetyleter (DME) er en organisk forbindelse som brukes som drivstoff og som drivgass i spraybokser. Den er en lukt- og smakfri gass med kokepunkt på –24,9 °C og kjemisk formel CH3–O–CH3.

DME er ikke giftig, brytes lett ned i troposfæren og virker ikke ødeleggende på ozonlaget. Den brukes derfor som miljøvennlig sprayboks-drivgass til erstatning for KFK-gasser.

Det ble tidlig i 1990-årene oppdaget at DME kan brukes som drivstoff i modifiserte dieselmotorer. Forskning og utvikling på denne anvendelsen har pågått siden, blant annet har Volvo utviklet en spesiell motor for busser som ble satt i prøvedrift i 1999.

DME har høyere cetantall enn diesel, og motorstøyen fra en dieselmotor som går på DME kan være 5–11 dBA lavere enn om den går på diesel. Utslipp av både partikler, NOx, hydrokarboner og CO er meget beskjedne sammenlignet med diesel.

DME fremstilles av naturgass, men kan også fremstilles av andre karbonholdige råstoffer, som biomasse, kull eller metanol. Ved produksjon av DME direkte fra naturgass lages først syntesegass. Denne ledes så til en katalysator som produserer en blanding av DME og metanol.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.