Kalibrering er en sammenligning av et instrument mot en normal, mot et mer nøyaktig instrument eller mot et referansemateriale. Hensikten er å finne ut om instrumentet avviker fra korrekt verdi.

Eksempel: En vekt kan kalibreres for å finne ut om den angir korrekt masse for en gjenstand med kjent masse.

En kalibrering har ikke nødvendigvis som hensikt å korrigere instrumentet. Resultatet av en kalibrering kan bli dokumentert med en kalibreringsrapport eller et kalibreringssertifikat.

Kalibrering av instrumenter og utstyr er nødvendig for å vite om målenøyaktigheten til et instrument må justeres. Pålitelige instrumenter er i mange situasjoner svært avgjørende, for eksempel for at omsetning av varer kan skje under forhold som alle parter har tillit til eller for å sikre at vitenskapelige undersøkelser kan bli utført med tilstrekkelig nøyaktighet.

Ved sporbar kalibrering er det utført kalibreringer i en ubrutt kjede som relaterer instrumentet til en nasjonal eller internasjonal normal, og der hvert ledd i kjeden har angitt måleusikkerhet.

Kalibrering i Norge

I Norge tilbys sporbar kalibrering av Justervesenet. Kalibreringene blir her referert til de nasjonale normalene som Justervesenet har ansvaret for. De nasjonale normalene har på sin side gjennomgått en sporbar kalibrering mot anerkjente internasjonale normaler, og representerer dermed de mest nøyaktige målingene som kan utføres i Norge.

Kalibreringer som Justervesenet utfører, tilfredsstiller ISO 9000-krav til sporbar kalibrering for sertifiserte virksomheter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.