BP

BP, before present, betyr «før nåtid». Begrepet brukes spesielt i fag som arkeologi for å angi radiokarbondateringer som ikke er kalibrert til virkelige solår. Siden nåtid endres, er BP etter en internasjonal overenskomst satt til 1950 e.Kr/evt.

Faktaboks

etymologi:

engelsk before present

Antall år som angis med BP avviker fra korrekte kalenderår. Forskjellen mellom den beregnede alder og det korrekte antall år skyldes variasjoner over tid av radioaktivt karbon i atmosfæren. Avvikene er målt gjennom omfattende kartleggingsarbeid, og spesielt ved hjelp av årringsdateringer (dendrokronologi). I kombinasjon med flere andre naturvitenskapelige metoder forelå det i 2009 en ny kalibreringskurve som går omkring 50 000 år tilbake i tid.

Som en hovedregel bør kalibrerte år angis som cal BP, eller omregnes til BCE (Before Common Era; norsk: fvt., før vår tidsregning) og CE (Common Era; norsk: evt., etter vår tidsregning). Eller at det brukes de tradisjonelle angivelsene BC (Before Christ, f.Kr.) og AD (Anno Domini, e.Kr.).

Betegnelsen BP forekommer i norsk fagterminologi, men det brukes også «før nåtid», «radiokarbonår», «14 C-alder», «14C-år», eller det nevnes et gitt antall «tusen år siden».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg