celledød (botanikk)

Det finnes gener som har til oppgave å eliminere celler (programmert celledød, apoptose-lignende), som ved bladfelling og når kronbladene, i noen tilfeller også begerblad, dør etter befruktning. Kontrollert celledød finnes i utviklingen av vedvev (xylem), luftvev (aerenkym), styrkevev (sklerenkym), frøhvite (endosperm), oljekjertler i skall i citrusfrukter, og mega- og mikrosporer. Generelt blir hulrom og slimkanaler i planter laget ved at celler dør, f.eks. har plantearten vindublad, Monstera deliciosa, hull og innbuktninger i bladplaten som skyldes celledød.

Celledød kan også være resultat av forskjellige typer stress. Hypersensitivitetsreaksjoner gir døde områder på blader som er infisert av sykdomsfremkallende sopp, bakterier eller virus. Celler rundt infeksjonsstedet dør, og hindrer dermed at infeksjonen sprer seg. Stresshormonene jasmonat, salicylsyre og etylen er involvert i denne prosessen.

I motsetning til nekrose (ved skader av f.eks. frost, saltpåvirkning, næringsmangel eller tørke), gir kontrollert celledød ikke skader på omkringliggende celler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg