Smårigger
Noen typiske riggtyper: 1) Catboat. 2) Slupp med brøkdelsrigg. 3) Kutter. 4) Yawl. 5) Ketsj. 6) Skonnertrigg.

Catboat er en liten type amerikansk seilbåt med kun ett seil på en mast som står i baugen.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk

Disse båttypene kan ligne på optimistjoller og finnjoller, men er større. Riggen har tradisjonelt vært en gaffelrigg, men også bermudarigg. Slik rigging kalles gjerne for en catrig.

En catboat er bygget relativt bred, der normalen er halvparten av båtens lengde, som kan variere fra rundt 13 til 40 fot. En 30 fots båt vil derfor være 15 fot, 4,5 m, i bredden. Skroget stikker grunt i vannet, og vil kompenseres for med en senkekjøl som bedrer stabiliteten.

Disse fartøyene er enkle i bruk, og drar fordel av at masten står langt forut, slik at mer plass blir tilgjengelig i senter og akterkant av båten. Av den grunn har slike båter vært brukt til fiske, og i nyere tid som fritidsbåter med romslig plass i cockpiten. De seiler godt i bidevind, men kan få utfordringer i hardere vinder på grunn av mastens plassering forut.

Catboaten er opprinnelig fra østkysten av USA, men har også en viss utbredelse på De britiske øyer. Foreninger som Chesapeake Catboat Association er pådrivere for bruk og bevaring av slike farkoster.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg