Bankfiskeskonnert
Den meget skrå masteprofilen er typisk for en bankfiskeskonnert.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Bankfiskeskonnert er en type hurtige skonnerter og brigantiner, utviklet i Nord-Amerika på 1700-tallet. Bankfiskeskonnerten var forløperen til klippere, og hadde sin storhetstid i perioden 1835–1850.

Faktaboks

Også kjent som

baltimoreklipper, baltimoreflyver, virginiaskonnert

Bankfiskeskonnerter ble først bygget langs østkysten av Nord-Amerika, spesielt i Chesapeake Bay og omegn. Det tidlige opphavet til skonnerten er riktig nok knyttet til Karibien, med fartøy som bermudaslupper og jamaicakuttere.

Skipstypen ble først brukt i fart langs kysten av Nord-Amerika, fra Karibien i syd til Newfoundland i nord. Det ble tidlig erfart at bankfiskeskonnerten kunne seile hurtig, men var begrenset til noe mindre lasteevne, maksimalt 200 tonn. Disse skipene kunne ha en delt funksjon som fiskefartøy i sesongen, og som kappseilere utenfor fisket. Linjene bar ofte preg av et V-formet og grunt skrog, lange og skarpe bauger, sterkt overheng i akterstevnen, og godt bakoverlente master, bygget for fart. Bankfiskeskonnerten delte i så måte noen egenskaper med de skandinaviske vikingskipene.

I militær sammenheng kunne ikke bankfiskeskonnerten bære kanoner, og var generelt mindre robust enn de andre krigsskipene. Mindre orlogsskip kunne derimot bli bygget, for å dra fordel av den høye farten. Siden lasteevnen var beskjeden, men farten høy, ble disse fartøyene brukt til lett last som måtte hurtig fram, slik som de tradisjonelle klipperne ble brukt til senere. Bankfiskeskonnerten fraktet derfor brevpost, te, krydder, passasjerer – og slaver.

Bankfiskeskonnertens egenskaper og linjer var senere i bruk på mindre lystfartøy utover 1800- og 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg