slupp

En tradisjonell slupp med gaffelseil på mast, rær til toppseil og flere stag forut til forseilene.
Av /Pixabay.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Slupp er et samlebegrep om skip som er mindre av størrelse, gjerne kalt skipsbåt, og ofte med seilføring.

Faktaboks

Etymologi
av nederlandsk sloep
Også kjent som

sjalupp

Slupper knyttes ofte til enmastede seilbåter med sneiseil, som fører storseilmast og forseilstag forut. I nyere tid forbindes dette med de fleste seilbåtene i den norske fritidsflåten.

Tradisjon og rigging

Uttrykket er ikke ensbetydende med én enkelt seilføring, eller skrogtype. I eldre orlogstjeneste er slupper, eller sjalupper, en type kanonbåt kalt kanonsjalupp, og mellomstore robåter – I andre tilfeller kan det dreie seg om en sivil båt til person- eller godsfrakt som dampslupp, roslupp eller motorslupp.

Hva gjelder seilbåter kan en slupp føre to forseil på hvert sitt stag, i tillegg til storseilet på masten, men dette betegnes ofte som en kutter i stedet for en slupp. Kuttere var videre delvis definert ut fra hvor godt skroget var bygget for fart, og ikke seilføring, likt klippere; dette innebærer at uttrykket slupp ofte er tvetydig.

Storseilet kan gjerne deles opp slik at en får et gaffelseil i toppen, i tillegg til storseilet. I andre tilfeller kan tre forseil, likt større seilskip, rigges på hvert sitt stag, slik at en fører jager, klyver og stengestagseil forut. Videre kan slupper rigges med toppseil som er skværriggede til optimal seiling på lens, i tillegg til den generelle bermudariggen.

Vestlandet var kompetansen rundt slupper hentet fra det europeiske kontinentet, men over tid ble de norske sluppene ofte rigget med to master til bruk i Nordsjøen. Teknisk sett betød dette at norske slupper også kunne kalles for en ketsj eller yawl.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg