Kutter er opprinnelig en skrogform på et mindre fartøy, men kan også betegne flere ulike typer fartøyer.

Faktaboks

Seilfartøy

Tradisjonelt har betegnelsen kutter blitt brukt om seilfartøy som tidligere ble mye brukt til kyst- og havfiske og dessuten som losfartøy. Har oftest én mast, er rigget med gaffelseil, toppseil og to eller tre forseil (såkalt kutterrigg) og en vannrett, liggende klyverbom. Skroget er skarpbygd med omtrent loddrett forstavn og utliggende hekk. Store kuttere hadde i mange tilfeller en liten aktermast med gaffelseil. Kuttertypen ble også brukt til lystfartøy.

Fiskefartøy

Kuttere har også blitt brukt som betegnelse på mindre fiskefartøy. Disse hadde en lignende konstruksjon som de tradisjonelle seilkutterne, men med en fyldigere og mer robust bygning og ofte utstyrt med både motor og seil.

Seilbåt

En type seilbåt i kjølbåtklassen har også fått betegnelsen kutter. Den ble konstruert rundt 1950 av Erling Kristoffersen og er en sju meter lang trebåt med et seilareal på 13 kvadratmeter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg