Bunker er en militær forsvarsstilling i form av en overdekket stilling for kanon eller mitraljøse, eller for nedgravd kommandoplass, ammunisjonslager eller tilfluktsrom.

Faktaboks

Etymologi
via tysk Bunker, fra engelsk bunker; ‘stor kullbinge’
Også kjent som

bunkers

Ordets militære betydning oppsto under første verdenskrig som betegnelse på selvstendige, mindre anlegg, som regel av betong, mur eller jord, i et større system av forsvarsverker (forsvarslinjer). Eksempler på dette er Maginotlinjen i Frankrike og, senere, den israelske Bar Lev-linjen i Sinai. Bunkere ble imidlertid allerede tatt i bruk under den fransk-tyske krig i 1870.

Bunkere ble i stort omfang tatt i bruk i flere land under andre verdenskrig, også av de tyske okkupasjonsstyrkene i Norge. Det ble bygd bunkere over hele landet, ikke minst på kysten, som del av det tyske forsvarsverket, kalt Atlanterhavsvollen. En rekke tyske bunkere fra krigen finnes fortsatt. Blant de største og best kjente bunkere okkupasjonsmakten bygde, er de to ubåtbunkerne Dora I og II i Trondheim. Den kanskje aller best kjente, blant annet som følge av filmen Der Untergang, er Førerbunkeren (Führerbunker) i Berlin, som var Adolf Hitlers siste tilholdssted. I London ledet Winston Churchill og hans krigskabinett krigføringen fra sin underjordiske bunker (Cabinet War Rooms).

De fleste moderne bunkere, også de som ble bygd i Norge, er delvis under jorda, og delvis over. De er primært for beskyttelse, men også brukt som lagre, blant annet for ammunisjon. De sterkest ble oppført av betong. En type overjordiske bunkere er sheltere for jagerfly.

Forsterkede bunkere, så vel som tunneler, gir beskyttelse mot angrep også fra luft. Dette har ført til behov for å utvikle ammunisjon som kan trenge inn i og sprenge slike anlegg; også – så langt mulig – innenfra. De første bomber for dette formål (bunker-busters) ble utviklet og anvendt under andre verdenskrig, av både britiske og tyske styrker. Under Golfkrigen i 1990–1991 ble nye slike bomber raskt utviklet for angrep på Irak. Deretter ble mer avansert ammunisjon utviklet, og blant annet brukt i jakten på al-Qaidas leder Osama bin Laden i fjellområdene på grensa mellom Afghanistan og Pakistan, under Operation Enduring Freedom, i 2001–2002.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg