utbredelse av brunlemen
Utbredelse av brunlemen (Lemmus trimucronatus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av brunlemen

Brunlemen er en gnagerart i hamsterfamilien. Brunlemen likner noe på vår hjemlige lemen. Den er utbredt over hele den nordlige delen av det nordamerikanske kontinentet, samt i det nordøstligste hjørnet av Russland. Den er en av fire arter i slekten Lemmus.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lemmus trimucronatus
Beskrevet av
(Richardson, 1825)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Den er av omtrent samme størrelse som vår hjemlige lemen, med kroppslengde inntil 13 cm, halelengde 1,8 cm og vekt 90 g. I fangenskap kan hanner veie opptil 131 g. I kroppsform er den lik vår lemen, men pelsfargen er mer beskjeden. Den er brungrå på ryggen, litt lysere på kroppssidene og grå under buken.

Levevis

Brunlemen lever på arktisk tundra med vinter en stor del av året. Om sommeren kan den være temmelig jevnt spredt ut over tundraen, mens den om vinteren foretrekker områder der snødekket er minst 60 cm dypt (snøleier). Den spiser mest gras, starr og mose, men også andre planter, som vier og bjørk, inngår i føden.

Brunlemen har regelmessige bestandsvariasjoner som vårt lemen i Norge, med 3-4 år mellom toppene. I toppår kan tundraen blir ganske snauspist, spesielt i tilholdsstedene om vinteren. Der kan lorten hope seg opp i hauger.

Formeringen starter normalt ved snøsmeltingen, men brunlemen kan også formere seg under snøen om vinteren. Formeringen er rask og ikke vesentlig forskjellig fra vår egen lemen. I toppår kan de vandre ut, men de blir ikke så aggressive som vårt hjemlige lemen.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

brunlemen
Lemmus trimucronatus
GBIF-ID
5219836

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg