brunlemen

Artikkelstart

Brunlemen er en gnagerart i hamsterfamilien. Brunlemen likner noe på vår hjemlige lemen, og er utbredt over hele den nordlige delen av det nordamerikanske kontinentet, samt i det nordøstligste hjørnet av Russland. Den er en av fire arter i slekten Lemmus.

Faktaboks

Også kjent som
Lemmus trimucronatus

Beskrivelse

Den er av omtrent samme størrelse som vår hjemlige lemen, med kroppslengde inntil 13 cm, halelengde 1,8 cm og vekt 90 g. I fangeskap kan hanner veie opptil 131 g. I kroppsform er den lik vår lemen, men pelsfargen er mer beskjeden. Den er brungrå på ryggen, litt lysere på kroppssidene og grå under buken.

Levevis

Brunlemen lever på arktisk tundra med vinter en stor del av året. Om sommeren kan den være temmelig jevnt spredt ut over tundraen, mens den om vinteren foretrekker områder der snødekket er minst 60 cm dypt (snøleier). Den spiser mest gras, starr og mose, men også andre planter, som vier og bjørk, inngår i føden.

Brunlemen har regelmessige bestandsvariasjoner som vårt lemen i Norge, med 3-4 år mellom toppene. I toppår kan tundraen blir ganske snauspist, spesielt i tilholdsstedene om vinteren. Der kan lorten hope seg opp i hauger.

Formeringen starter normalt ved snøsmeltingen, men brunlemen kan også formere seg under snøen om vinteren. Formeringen er rask og ikke vesentlig forskjellig fra vår egen lemen. I toppår kan de vandre ut, men de blir ikke så aggressive som lemen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg