Brannmus, smågnagerart i musefamilien . Den tilhører samme slekt som våre to skogmus og ligner mye på disse. Den skiller seg ut med ei svart stripe langs ryggraden, fra hodet til halerota.

Brannmus ligner i de fleste egenskaper på små - og storskogmus . Kropps- og halelengde inntil 12 cm, vekt inntil 38 g. Halen er litt kortere enn kroppen. Pelsfargen er gulbrun eller rødbrun, men altså med ei mer eller mindre tydelig svart stripe over ryggen. Brannmusa lever i skogkanter og i vegetasjon langs elver og våtmark. Den ser ut til å foretrekke kratt. Den spiser mye det samme som storskogmus.

Brannmus er ikke funnet i Norge, dens nordligste forekomsten er i Sør-Finland. Arten har to atskilte utbredelsesområder. Det ene strekker seg fra Danmark gjennom det sentrale og østlige Europa til det østlige Sibir. Det andre strekker seg omtrent fra de sørøstlige deler av Russland til Kina, Japan og Korea.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.