storskogmus

Skogmus. Storskogmus. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Skogmus av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Storskogmus, smågnagerart i musefamilien. Dette er den større slektningen til småskogmus, som den er veldig lik både i utseende og levevis. De to artene kan være vanskelige å skille fra hverandre.

Faktaboks

Også kjent som
Apodemus flavicollis

Beskrivelse

Storskogmus er ei typisk langhalemus, med lang hale, store øyne og store ører. Snuten er spiss med lange værhår. Kroppslengde inntil 13 cm, hale 14 cm og vekt 45 (65) g. Det finnes geografiske variasjoner i størrelsen. Sammenligna med småskogmus har storskogmus en brunere rygg. Under halsen og mellom frambeina har den en gul-oransje flekk, derfor kalles den gulhalsmus eller halsbåndmus i andre land. Flekken varierer i størrelse og kan mangle i mange bestander i Sør-Europa.

Levevis

Storskogmusa lever i skog og skogkanter, på buskmark og i kulturlandskap. Den spiser mer frø og virvelløse dyr enn småskogmusa. Reiret kan ligge i et tre eller i en gang under bakken. Den både klatrer og hopper godt og er nattaktiv. Om høsten hender det at enkelte søker seg inn i hus. Det er mulig at bestander svinger nokså uregelmessig.

Utbredelse

Storskogmusa sin utbredelse er temmelig lik småskogmusas, men den er forskjøvet litt lenger øst. Den er vanlig over det meste av Europa, fra Nord-Spania i vest til Uralfjella og Iran i øst.

Den forekommer antakelig over store deler av Sør-Norge og nordover til Trondheimsfjorden, men ikke i fjelltrakter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg