Dans i Brasil

Karnevalet i Rio de Janeiro feires stort hvert år i februar. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Brasiliansk dans er av mange forbundet med det årlige karnevalet i Rio de Janeiro og danseformer som samba og congado. Førstnevnte er et fellesnavn for en rekke folkedanser i 2/4- eller 4/4-takt, mens både europeisk og afrikansk arv gjør seg gjeldende i den sistnevnte, som er spesielt forbundet med religiøse seremonier med sterke ikke-kristne innslag.

Selv om europeiske kompanier gjestet landet flere ganger i forrige århundre, og Rio de Janeiros første operahus ble åpnet i 1813, var det først etter Ballet Russes besøk i 1913 at interessen ble vekket for klassisk ballett. I 1931 ble en ballettskole knyttet til byens teater i Rio de Janeiro under ledelse av Maria Olenewa. Men mange av de beste brasilianske danserne kom til å virke utenfor landet, som den berømte Marcia Haydée i Stuttgart.

Det største og eldste av de klassiske ballettkompanier er balletten ved Teatro Municipal i Rio de Janeiro, som ble grunnlagt i 1936. Et annet kjent kompani er Ballet Guaira i Curitiba. São Paulos ledende kompani er Balé da Cidade (grunnlagt i 1967) med ca. 30 dansere, tilknyttet byens hovedscene. Repertoaret er en blanding av moderne og klassisk.

Blant landets betydeligste koreografer regnes Oscar Araiz, Victor Navarro og Rodrigo Pederneiras. Den økende interessen for dans i Brasil har ført til to årlige dansefestivaler, Rio de Janeiro-festivalen og de senere år også Carlton-festivalen i São Paulo. Men økonomiske nedgangstider har medført at flere private og mindre grupper har opphørt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg