blålange

Blålange (Molva dipterygia) blir opptil 1,5 meter lang.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Blålangen ble av Norsk rødliste for arter kategorisert som sterkt truet.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Dette er en fisk i lakefamilien. Denne arten har tidligere blitt klassifisert som tilhørende torskefamilien.

Faktaboks

Også kjent som

bjørkelange, Molva dypterygia

Blålangen er en nær slektning av lange. Blålangen er en nordatlantisk fisk, men er også å finne i Middelhavet. Det er kjente gyteplasser langs Storegga, ved Færøyene, vest av Hebridene og sør for Island.

Blålangen kan bli opptil 1,5 meter lang og 15 kilogram tung. Ryggen er mørkebrun eller bronsefarget mens buken er lysere grå. Blålangen kjennes fra lange på at skjeggtråden er svært kort (kortere enn øyets diameter).

Blålangen finnes vanligvis på relativt dypt vann, oftest fra 350–500 meter. Gytingen kan ofte skje på dyp ned til 2000 meter, men vanligere grunnere enn 1000 meter. Biologien er relativt dårlig kjent.

Bestandssituasjonen til blålangen er ikke godt kjent, men den er vurdert til å være i tilbakegang. Det antas at nedgangen skyldtes overfiske. Blålangen er plassert på Norsk rødliste for arter, der den i 2015 ble kategorisert som sterkt truet. Til tross for at blålangen synes truet av overbeskatning foregår det fiske etter arten. Fisket foregår i EU-sonen av Nordsjøen, ved Island og Færøyene. Norske fiskere rapporterte i 2016 en total fangst på 243 tonn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg