Sekretær
Bernt Olsen Nadderud. Sekretær. Utført i lakkert mahogni finert på furu og eik, skåret, profilert og dreid dekor og preget lær. Antagelig 1840-tallet.
Margrethe Zeier
Mathias Stoltenberg representerer biedermeierstilen. Han er, med sin maleriske kolorisme og store innlevelse i modellenes psyke, den betydeligste norske portrettmaler.
Av .

Biedermeier er en tysk og østerriksk betegnelse på den jevne, borgerlige, sene empirestilen som fantes fra cirka 1820 til 1860.

Faktaboks

Uttale
bˈi:dər-

Stil

Stilbetegnelsen biedermeier er stort sett bare knyttet til møbel- og interiørkunst og markerer et skille fra empiren for øvrig. Mens empiren benyttet messing og intarsia, ble denne formen for dekor ikke benyttet i biedermeierstilen.

En reaksjon mot empiren og en streben mot enkelhet forbød messing, samtidig som trangen til større plastisitet i overensstemmelse med den alminnelige stilutvikling mot nyrokokko og nybarokk førte med seg at dekoren ble skåret ut i selve treet, ikke i flere lag med finer som i intarsia.

Typiske former

Rent generelt førte stilen med seg en avmykning av empirens former, sofaens lener svinger seg i store S-kurvaturer, og stolens ryggbrett og bakstolper mykes av på lignende måte. Møbelplanene er ikke lenger rette, men bølger lett svulmende i to og tre plan og peker frem mot den av historismens stiler som biedermeier lå nærmest opp til og delvis gled over i, nemlig nyrokokkoen. Som denne stilen har biedermeierstoler S-formede bakstolper og senere ofte ballongrygg, og salongbordet er ovalt.

Biedermeier i interiørkunsten

Med hensyn til romoppfatningen tilførte biedermeier et av de viktigste bidragene til 1800-tallets stilutvikling: i kraft av reaksjonen mot empiren ble stolene flyttet bort fra veggen og lett skråstilt, eller de ble gruppert mer intimt rundt et ovalt bord.

Både ved sin asymmetri og ved sin søken mot det intime representerer biedermeier en romantiske retning slik den kan komme til uttrykk i møbel- og interiørkunst.

I Frankrike svarer stilen til borgerkongen Ludvig Filips regjeringstid, der det også fant sted en forenkling av Napoleon-stilen. I England svarer den til sen regency og ungviktorianisme, mens den norske biedermeier falt noe senere, cirka 1830–1850.

Etymologien

Navnet biedermeier, egentlig Biedermaier, er en sammentrekning av Biedermann og Bummelmaier, som var navnene på to tyske besteborgere som forfatteren Viktor von Scheffel lanserte i tidsskriftet Fliegende Blätter i 1848. Etter dikteren Ludwig Eichrodts dikt «Biedermaiers Liederlust» fra 1850 i Fliegende Blätter ble ordet vanlig, men hadde opprinnelig, som så mange stilbetegnelser, en nedsettende betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Broby-Johansen, R. (2000). Konstordbok: 6000 konsttermer från A till Ö, B. Wahlströms
  • Lucie-Smith, Edward (1984). Illustrert kunstordbok, NKS-Forlaget

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg