Foto av Sankt Hans-bål ved Drøbak i 2023
Friluftsliv er gjerne forbundet med bål. I Norge er det generelt bålforbud fra 15. april til 15. september hvert år.
Foto av Sankt Hans-bål ved Drøbak i 2023
Av /NTB.

Bålforbud er et forbud mot å tenne opp bål og grill i eller i nærheten av skog og annen utmark. Hensikten er å forhindre at natur går tapt i brann.

I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september hvert år.

Under bålforbudet er hovedregelen at det ikke er lov til å tenne bål, bruke bålpanner, engangsgrill eller annen åpen ild i utmark. Forbudet gjelder alt fra skogsmark, snaufjell, holmer og skjær, til strandområder, lyng og gress.

I perioden med bålforbud er det likevel tillatt å gjøre opp ild hvis det åpenbart ikke kan medføre brann. Det kan være steder det ligger et tykt lag med snø på bakken, eller at det har vært en lengre nedbørsperiode.

Godkjente bålplasser

Mange kommuner har tilrettelagte bål- og grillplasser som er godkjent for bruk året rundt. Informasjon om hvor disse er, finnes vanligvis på kommunenes nettsider. Man kan også søke om tillatelse til å brenne bål hos den aktuelle kommune.

Kommunene kan også vedta lokale forskrifter som gir avvik fra det generelle bålforbudet. I tørre perioder med stor brannfare kan det også innføres både nasjonale og lokale totalforbud mot bålbrenning. Da er det ikke lov å tenne opp små kaffebål, engangsgriller, kulegriller, bålpanner, gassgriller, stormkjøkken og andre kokeapparater med brennstoff i, i eller i nærheten av skog, i strandsonen eller i skjærgården.

Bålforbudet er hjemlet i norsk lov gjennom Forskrift om brannforebygging, og forvaltes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg