Primus, kokeapparat hvor brennstoffet, som regel parafin, gassifiseres ved oppvarming og forbrennes på en perforert kobberhette. Oppfunnet av svensken Frans W. Lindqvist, som kalte apparatet Primus og tok patent på det i 1891.

Nederst består primusen av en beholder for parafin som er utstyrt med en luft-håndpumpe, og et oljepåfyllingslokk kombinert med en åpne/stenge-ventil. Fra tanken og opp til en dysen går et forvarmingsrør, som nederst er utstyrt med en kombinert oljeventil og dyserenser (nål). Før tenning er mulig må røret oppvarmes slik at parafinen går over i dampform (ca. 250 °C). Dette skjer ved at en beholder med rødsprit, som er plassert rundt røret, antennes. Når forvarmerrøret er tilstrekkelig oppvarmet, oljebeholderen er oppumpet, og oljeventilen åpnes, strømmer parafindampen ut gjennom dysen og videre  opp til den perforerte kobberhetten. Såfremt det fortsatt er flamme tilstede i rødspritbeholderen vil parafindampen antennes og primusen brenner med en ren, blåaktig flamme. Varmeeffekten bestemmes av dampmengden som tilføres, og kan reguleres av oljeventilen og trykket på parafintanken. Den slukkes ved at trykkluften slippes ut av tanken. 

Tilsvarende apparater produseres fortsatt i forskjellige utførelser for fritidsbruk utendørs (stormkjøkken). Også moderne kokeapparat med butangass bærer merkenavnet Primus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.