Lysstyrke er en angivelse av den største blenderåpningen til objektivet, og angis ved å dividere objektivets brennvidde med diameteren på den største blenderåpningen. Hvis objektivets brennvidde er 50 mm og diameteren på blenderåpningen er 25 mm, vil objektivets lysstyrke være 2, vanligvis angitt som 1:2.0 eller f/2.0 eller bare 1:2 eller f/2.

Et 35 mm vidvinkelobjektiv med lysstyrke 2.0 og et 135 mm teleobjektiv med lysstyrke 2.0 slipper følgelig inn like mye lys, selv om diametrene på blenderne er forskjellige, hhv 17,5 mm og 67,5 mm.

En rekke med normale blendertall er 1.4, 2.0, 2.8, 4.0, 5.6, 8.0, 11, 16 og 22. For hvert blendersteg dobles eller halveres lysstyrken, fordi blendertallet angir åpningens diameter mens lysmengden er et resultat av åpningens areal. En elektronisk blender, slik alle kameraer i praksis har, er trinnløs.

Jo mindre eller lavere blendertallet er, jo mer lys slipper objektivet inn. Et lavt blendertall angir høy lysstyrke eller et raskt objektiv. Tilsvarende vil et objektiv med stort eller høyt blendertall ha lav lysstyrke og slippe inn mindre lys.

Rimeligere zoomobjektiver har gjerne fallende lysstyrke gjennom hele zoomområdet, for eksempel f/4.5-6.3 mens dyrere zoomobjektiver holder konstant lysstyrke, for eksempel f/2.8. Dette får konsekvenser i situasjoner med manuell innstilling eller blitzbruk.

Høy lysstyrke har flere fordeler: Det gjør det lettere å fotografere i dårlig lys (uten blits), lettere å fotografere på frihånd og bildet får tydeligere bokeh. Høy lysstyrke byr også på noen utfordringer: Objektivet blir tyngre, ofte betydelig dyrere og det kan få lysavfall i hjørnene (mørkere hjørner) eller andre optiske feil.

Jo høyere lysstyrken er, jo mindre er dybdeskarpheten. Dette krever mer nøyaktig fokusering, men gir samtidig uskarp/bløt bakgrunn som fremhever motivet.

Selv om samme lysstyrke på ulike objektiver angir samme lysmengde, vil dybdeskarpheten variere med brikkeformatet. En mobiltelefon har samme dybdeskarphet på blender 2.8 som et fullformatkamera har på blender 22.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg