Lupe
Jente studerer bladene på et tre med et forstørrelsesglass.
Lupe
Shutterstock.

Lupe er en linse som brukes til å forstørre det man skal se på. Den er en samlelinse (en konveks linse) med liten brennvidde.

Faktaboks

Også kjent som

forstørrelsesglass

Jo kortere brennvidden er, desto sterkere er forstørrelsen. Forstørrelsen angis som regel ved forholdet mellom bildet av gjenstanden sett i lupen og gjenstanden sett uten lupe i 25 centimeters avstand. En forstørrelse på 3x betyr for eksempel at bildet sett i lupen er tre ganger større enn gjenstanden ser ut på 25 centimeters avstand.

Lupen plasseres mellom øyet og den aktuelle gjenstanden, i kort avstand fra gjenstanden slik at gjenstanden ligger innenfor lupens brennpunkt. Det blir da dannet et virtuelt og forstørret bilde av gjenstanden som øyet betrakter.

Moderne luper settes ofte sammen av flere linser for å unngå linsefeil og for å forbedre avbildningen, særlig ved store forstørrelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg