brennpunkt (fysikk)

Billeddannelse i en tykk bikonveks linse. Brennpunktene er markert F₁ og F₂.

Linsens optiske akse er OO. Brytningsindeks for mediet og for linsen er henholdsvis n1 og n2. Linsen har krumningsradier r₁ og r₂, hovedplan H og H’, knutepunkter k og k’. For konstruksjon av strålegangen fra objektpunktet Q til billedpunktet Q’ disponeres tre hjelpestråler: Parallellstrålen fra Q brytes i annet hovedplan mot brennpunktet F₂. Sentralstrålen fra Q brytes i knutepunktene slik at den forlater linsen parallelt med inngangsretningen. Strålen gjennom første brennpunkt brytes i første hovedplan og fortsetter parallelt med aksen. Objektavstanden er a, og billedavstanden er b. Forstørrelsen er P’Q’/PQ.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Brennpunkt er det punktet i et optisk system av linser eller speil hvor et uendelig fjernt objektpunkt på systemets akse blir avbildet. Avbildningsfeil i systemet blir sett bort ifra.

Ved billedkonstruksjoner utnytter man at lysstråler fra et objektpunkt som trer inn i systemet parallelt med aksen, forlater det slik at de enten går mot brennpunktet, eller har en retning som om de kommer fra brennpunktet (se bilde). Om objektpunktet ligger utenfor aksen, utarter brennpunktet til to brennlinjer (se astigmatisme).

Avstanden fra systemets optiske sentrum til brennpunktet kalles systemets brennvidde, og planet gjennom brennpunktet og vinkelrett på aksen kalles systemets brennplan. Da lyset kan gå begge veier gjennom et optisk system, har dette to brennpunkter, brennvidder og brennplan. Disse tjener som spesifikasjon av det optiske systemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg