Addisjon er det å legge sammen to eller flere tall. Addisjon er en av de fire regneartene i aritmetikken, sammen med subtraksjon, multiplikasjon og divisjon. Symbolet for addisjon er plusstegnet +. Et eksempel på addisjon er 8+3, som leses som «8 pluss 3». Resultatet av en addisjon kalles summen. I eksempelet er summen 11.

Faktaboks

Uttale
addisjˈon
Etymologi
av latin additio, ‘tilføyning’

Addisjon og subtraksjon er motsatte regnearter. Eksempel: 8+3=11 fordi 11−3=8.

Å addere to naturlige tall, addender, er å finne et tredje tall, summen, som inneholder like mange enheter som addendene har til sammen. Suksessiv addisjon av en rekke tall kalles vanligvis å summere tallene.

Eksempel: Dersom det er 3 epler på bordet, og man legger til 5 epler, så er det 3+5=8 epler på bordet. I dette eksempelet er 8 summen, 3 og 5 er addendene, som også kan kalles leddene.

Addisjon kan også ses på som forflytning. Eksempel: En person går 4 skritt, så går hen 10 skritt til. Til sammen har hen da gått 4+10=14 skritt.

Ved addisjon gjelder den assosiative lov og den kommutative lov.

Utvidelse av begrepet

Addisjon kan på en naturlig måte utvides til også å omfatte alle reelle og komplekse tall. Operasjonen kan også defineres for andre matematiske objekter enn tall, for eksempel kan man addere algebraiske uttrykk, vektorer, polynomer, funksjoner og så videre.

Et eksempel er addisjon av to hele negative tall: Det er −8 grader ute, så blir det 4 grader kaldere. Nå er det −8+(−4)=−12 grader ute.

Et annet eksempel er addisjon av algebraiske uttrykk: 3a+2a=5a

Mer generelt vil man ofte snakke om en addisjon så snart man har en operasjon som er definert innenfor en mengde slik at denne operasjonen oppfyller de samme egenskapene som addisjon av tall. Eksempler på egenskaper til addisjon av naturlige tall er at a+0=a for alle naturlige tall a, og at summen av to naturlige tall alltid er et naturlig tall. Les mer om dette under gruppe og ring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg