Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) er en hovedorganisasjon som ble etablert i 1977. YS er en partipolitisk uavhengig sammenslutning av 13 landsomfattende arbeidstakerorganisasjoner med rundt 226 000 medlemmer (2020). Leder fra 2018 er Erik Kollerud.

Faktaboks

Også kjent som
YS

Den politiske ledelsen består av representantskap og sentralstyre. Tidligere bestod YS av de fire seksjonene Privat, Finans, Kommune og Stat. Denne oppdelingen ble i 2003 erstattet med fem sektorer: YS Privat for privatansatte medlemmer, YS Finans for medlemmer tilknyttet bank/forsikring, YS Kommune for kommunalt ansatte, YS Stat for statsansatte og YS Spekter for ansatte i bedrifter som er medlem av Arbeidsgiverforeningen Spekter. YS er tilsluttet Frie faglige internasjonale.

Den enkelte fagforening (arbeidstakerorganisasjon) er medlem av YS gjennom den sektoren hvor de har medlemmer. De fem sektorene har felles sentralsekretariat i Oslo og er representert forholdsmessig i sentralstyret.

De fleste YS-forbundene konkurrerer medlemsmessig med LO-forbund. Det viktigste unntaket er bank og forsikring, hvor det nest største YS-forbundet, Finansforbundet, er det klart største og viktigste forbundet i Norge.

YS – de største medlemsorganisasjonene*

Parat 40 000
Finansforbundet 32 000
Negotia 21 500
Yrkestrafikkforbundet 11 000
SAFE 10 500
Befalets Fellesorganisasjon 9 500
STAFO 2 200
Det Norske Maskinistforbund 6 000
Delta 80 000

*Ca. medlemstall 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer (1)

skrev Jon Gisle

Ryddet i tabell slik at forbundene står i rekkefølge etter størrelse.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg