Parat

Artikkelstart

Parat er en norsk arbeidstakerorganisasjon som organiserer arbeidstakere innenfor alle sektorer. Blant annet er flere fagforeninger innen luftfarten tilsluttet Parat, som derfor spilte en sentral rolle blant annet under pilotkonflikten i Norwegian vinteren 2015.

Parat har mer enn 40 000 medlemmer (2021) i alle sektorer i arbeidslivet og er tilsluttet Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) som YS' nest største medlemsforbund (etter Delta). Parats leder siden 2019 er Unn Kristin Olsen, som rykket opp etter at tidligere leder, Vegard Einan, ble statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet. Generalsekretær er Trond Reidar Hole.

Parat har hovedkontor i Oslo og regionkontorer i Tønsberg, Kristiansand, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø. Organisasjonen utgir et medlemsblad som også heter Parat. Den har ni selvstendige underorganisasjoner og en rekke forskjellige medlemsgrupper.

Parat ble opprettet i januar 2005 etter en sammenslåing av forbundene Flerfaglig FellesOrganisasjon (2fo) og Privatansattes Fellesorganisasjon (Prifo).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg