Faktaboks

World Jewish Congress
WJC
Uttale
wə:ld dʒˈu:iʃ kˈåŋgres
President i WJC 1949–1977
Nahum Goldman
President i WJC 1949–1977
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

World Jewish Congress er en internasjonal sammenslutning av jødiske organisasjoner og menigheter. Hovedkvarteret er i New York, og det er regionale avdelinger og offisielle representasjonskontorer i Latin-Amerika, Europa, Asia og Israel. Jødiske samfunn og menigheter fra 100 land er i dag medlemmer av sammenslutningen.

World Jewish Congress ble offisielt stiftet i Genève i 1936, etter flere års forberedelser. Deltakerne besto av 230 representanter fra jødiske samfunn fra 32 land. Formålet med sammenslutningen var å styrke jøders samhold og kontakt over landegrensene i lys av forfølgelsen og diskrimineringen av jøder i Nazi -Tyskland. World Jewish Congress spilte en viktig rolle i å gjøre verden, særlig USA og Storbritannia, oppmerksom på holocaust, samt å sørge for beskyttelse av overlevende jøder etter andre verdenskrig.

Formålet til sammenslutningen er å styrke båndene mellom jødiske samfunn i ulike land, samt å fremme jødisk kultur og religion. Motarbeidelse av diskriminering på bakgrunn av etnisitet eller kjønn og samarbeide med andre trosretninger er også viktige satsingsområder.

Organisasjonen er aktiv i motarbeidelsen av antisemittisme og nynazisme verden over. Den er en sterk forkjemper for staten Israel, og arbeider for å bekjempe delegitimering av Israels eksistens.

Den arbeider fremdeles med å formidle kunnskap om fordrivelsen av mer enn 850 000 jøder fra de arabiske landene i årene etter grunnleggelsen av staten Israel i 1948. World Jewish Congress mener at også deres skjebne må tas hensyn til når man arbeider for fred i Midtøsten og rettigheter for palestinerne.

World Jewish Congress opptrer i saker av fellesjødisk interesse overfor regjeringer, regionale og internasjonale ikke-statlige organisasjoner (NGO-er) og deltar også i flerreligiøse fora. Den er også representert i United Nations Economic and Sosial Council (ECOSOC).

Virksomhet i etterkrigstiden

Siden grunnleggelsen i 1936 arbeidet World Jewish Congress på flere områder. Et viktig område var lenge å arbeide for at jøder som ble fratatt sine eiendeler under andre verdenskrig skulle få erstatning fra tyske og andre lands myndigheter, banker og museer. Sionistlederen Nahum Goldmann, som også var en av grunnleggerne av organisasjonen, var en av pådriverne for å få innledet forhandlinger med tyske myndigheter allerede i 1950-årene. Organisasjonen bidro etter hvert til at mange hundre tusen overlevende etter holocaust har fått kompensasjon og/eller pensjon fra det tidligere Vest-Tyskland og dagens Forbundsrepublikken Tyskland. Så sent som på 1990–tallet var organisasjonen også en sterk pådriver for å få åpnet de mange sperrede sveitsiske bankkontoene som hadde tilhørt jøder som omkom under andre verdenskrig.

World Jewish Congress spilte også en stor rolle i å rette oppmerksomhet mot den store jødiske minoriteten i Sovjetjunionen, en innsats som etter hvert førte til utreisetillatelser for jøder og bedre forhold for dem som valgte å bli.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg