Wolf Haas (2009)

Wolf Haas av Tsui. Gjengitt med tillatelse

Wolf Haas, østerriksk forfatter og markedsfører, som med et sine ekstremt språkbevisste kriminalromaner har blitt en av Østerrikes mest særpregete krimforfattere. Han er også kjent for en rekke reklameslogans.

Haas studerte psykologi, germanistikk og lingvistikk ved Universitetet i Salzburg, og skrev en doktoravhandling om konkret poesi. Etter noen år som universitetslektor i Swansea arbeidet han i et reklamebyrå i Wien, og han profilerte seg gjennom to av de mest kjente reklameslogans i Østerrike noensinne: "Lichtfahrer sind sichtbarer", som skulle overbevise bilister om at det var tryggere å kjøre med lyset på, og "Ö1 gehört gehört", reklame for radiokanalen Ö1.

I 1996 kom Haas' første roman om kriminaletterforskeren Simon Brenner. Politimannen Simon Brenner har problemer med å etterleve etatens regler, og starter som privat etterforsker. Brenner, med base i Wien, tar oppdrag som fører han på kryss og tvers rundt i alperepublikken; han er uortodoks og tar snarveier, men har en grunnleggende tro på sannhet og rettferdighet.

Innholdsmessig tar Haas opp tabutema, for eksempel i Komm, süßer Tod (1998, Kom, søte død), som omhandler organsalg og korrupsjon i helsevesenet, og i Silentium! (1999), som retter søkelyset mot seksuelt misbruk og fortielse i den katolske kirke.

Haas er en av de mest særpregende krimforfatterne i det tyskspråklige området. Med sitt uhyre bevisste forhold til språk, klisjeer og intertekst, skriver Haas seg inn i en østerriksk litterær tradisjon. Han har fått flere utmerkelser, blant annet Den tyske krimprisen.

Romanen Verteidigung der Missionarsstellung (2012. Forsvar av misjonærstillingen) er ingen kriminalroman, men en roman om det å forelske seg og det å skrive om det. Haas demonstrerer her at han også behersker andre sjangere enn kriminallitteraturen.

Brenner-serien, som omfatter åtte bind (fra 1996 til 2014), er filmatisert med en av Østerrikes mest populære skuespillere, Josef Hader, i hovedrollen. Forfatteren har selv lest inn kriminalromanene som lydbøker. I 2015 fikk han Den tyske hørespillprisen (Deutscher Hörbuchpreis) for Brennerova (2014), som han selv leste inn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.