Wolf Haas

Faktaboks

Wolf Haas
Født
14. desember 1960
Wolf Haas (2009)

Artikkelstart

Wolf Haas, østerriksk forfatter og markedsfører, som med et sine ekstremt språkbevisste kriminalromaner har blitt en av Østerrikes mest særpregete krimforfattere. Han er også kjent for en rekke reklameslogans.

Liv og virke

Haas studerte psykologi, germanistikk og lingvistikk ved Universitetet i Salzburg, og skrev en doktoravhandling om konkret poesi. Etter noen år som universitetslektor i Swansea arbeidet han i et reklamebyrå i Wien, og han profilerte seg gjennom to av de mest kjente reklameslogans i Østerrike noensinne: «Lichtfahrer sind sichtbarer», som skulle overbevise bilister om at det var tryggere å kjøre med lyset på, og «Ö1 gehört gehört», reklame for radiokanalen Ö1.

Forfatterskap

I 1996 kom Haas' første roman om kriminaletterforskeren Simon Brenner. Politimannen Simon Brenner har problemer med å etterleve etatens regler, og starter som privat etterforsker. Brenner, med base i Wien, tar oppdrag som fører han på kryss og tvers rundt i alperepublikken; han er uortodoks og tar snarveier, men har en grunnleggende tro på sannhet og rettferdighet.

Innholdsmessig tar Haas opp tabutema, for eksempel i Komm, süßer Tod (1998, Kom, søte død), som omhandler organsalg og korrupsjon i helsevesenet, og i Silentium! (1999), som retter søkelyset mot seksuelt misbruk og fortielse i den katolske kirke.

Haas er en av de mest særpregende krimforfatterne i det tyskspråklige området. Med sitt uhyre bevisste forhold til språk, klisjeer og intertekst, skriver Haas seg inn i en østerriksk litterær tradisjon. Han har fått flere utmerkelser, blant annet Den tyske krimprisen.

Brenner-serien, som omfatter ni bind (fra 1996 til 2022), er filmatisert med en av Østerrikes mest populære skuespillere, Josef Hader, i hovedrollen. Forfatteren har selv lest inn kriminalromanene som lydbøker. I 2015 fikk han Den tyske hørespillprisen (Deutscher Hörbuchpreis) for Brennerova (2014), som han selv leste inn.

Romanen Verteidigung der Missionarsstellung (2012, Forsvar av misjonærstillingen) er ingen kriminalroman, men en roman om det å forelske seg og det å skrive om det. Haas demonstrerer her at han også behersker andre sjangere enn kriminallitteraturen. Det samme gjør han med Junger Mann (2018, Ung mann), en humoristisk utviklingsroman og litterær roadmovie hvor handlingen utspiller seg primært i Østerrike, men også i det tidligere Jugoslavia og i Hellas på 1970-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg