Willy Pedersen er en norsk sosiolog som særlig er kjent for sin forskning på ungdom, rus, marginalisering og seksualitet.

Pedersen var fra 2001 professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, og er siden 2022 professor emeritus samme sted.

Bakgrunn

Pedersen er oppvokst i Oslo, og dro i 1972 til det nyopprettede Universitetet i Tromsø for å studere sosiologi. I 1975 dro han tilbake til Oslo, hvor han i 1981 ble magister i pedaogikk på en avhandling om psykoanalysen. På 80-tallet var Pedersen engasjert i ulike stillinger, blant annet skrev han en stortingsmelding om narkotikapolitikk for sosialdepartementet.

I 1991 tok han graden dr.philos ved Universitetet i Oslo på en avhandling om ungdoms narkotikabruk. Pedersen arbeidet deretter ved NOVAs program for ungdomsforskning fram til han ble ansatt ved UiO i 2001. Han fikk Norsk sosiologforenings hederspris for 2024.

Arbeider

Pedersen har en stor produksjon bak seg i form av både artikler i internasjonale tidsskrifter, bøker og populærvitenskapelig formidling. I sin forskning har han arbeidet både kvantitativt med store datasett og kvalitativt med intervjuer og feltarbeid. Han har vært spaltist og bokanmelder i flere ledende aviser, blant andre Dagbladet og Morgenbladet, og er en populær foredragsholder. På sine forskningsfelt har han også engasjert seg med forslag til politiske veivalg, og blant annet tatt til orde for en mer liberal narkotikapolitikk.

Utvalgte arbeider

  • Pedersen, W. Ungdom er bare et ord
  • Pedersen, W.: Bittersøtt. Ungdom, sosialisering, rusmidler
  • Pedersen, W. Nye seksualiteter
  • Sandberg, S. og Pedersen, W. Street capital. Black cannabis dealers in a white welfare state
  • Ødegård, G. og Pedersen, W. (red.): Ungdommen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg