Wichita (by i Kansas, USA)

Artikkelstart

Wichita er den største byen i delstaten Kansas i USA med 389 255 innbyggere (U. S. Census, 2018) og danner en større byregion (metropolitan area) med omkring 645 000 innbyggere. Byen ligger ved Arkansas River i den sørlige sentrale del av Kansas.

Byen er et industri- og handelssenter med blant annet fabrikker for produksjon av fly og omsetning av storfe, og har fått navn er etter urfolksgruppen wichita.

Befolkning

Byen har hatt folkeøkning siden 1870. Nær 75,9 prosent er hvite og 11,2 prosent er afrikansk-amerikanere (2019).

Økonomi og kultur

Wichitas viktigste industri er produksjon av fly og flydeler, og Wichita kalles derfor «The Air Capital of the World». Flyprodusenter er blant annet Beechcraft, Cessna, Airbus, Bombardier og Boeing (til 2013). Spirit AeroSystems har en fabrikk for produksjon av flydeler i Wichita. Byen har hovedkvarterer for produksjon av kjøtt og andre ernæringsprodukter. Det produseres også blant annet kjemikalier, raffinerte petroleumsprodukter og biodiesel. Helsesektoren er Wichitas nest største sysselsetter. Det er fem sykehus i byen.

Wichita regnes som Kansas' kultursenter. Her er en rekke museer, blant annet Wichita Art Museum, Edwin A. Ulrich Museum of Art og vitenskapsmuseet Exploration Place. Old Cowtown Museum har historiske samlinger. Music Theatre Wichita og Wichita Grand Opera er nasjonalt kjente.

Det er en rekke årlige festivaler. The Wichita River Festival foregår i mai/juni og Wichita Public Library arrangerer i februar en festival for kortfilmer nominert til Academy Award (Oscar). Wichita Flight Festival og McConnell Air Base Open House and Airshow arrangerer flyshow og utstillinger.

Like øst for bysentrum ligger Oldtown, Wichitas underholdningsdistrikt med blant annet nattklubber og restauranter. Langs Arkansas River ligger Botanica, The Wichita Gardens med en rekke temahager. Byen har flere parker og andre rekreasjonsområder. Sedgwick County Zoo ligger nordvest i Wichita.

Wichita har tre universiteter. Wichita State University er størst. Det er også avdelinger av utenbys universiteter og en rekke høyskoler.

Historie

Arkeologiske funn viser bosetning av urfolk i Wichita-området allerede omkring 3000 fvt. Wichita ble grunnlagt i 1868 som en handelsstasjon på kvegdriftruten Chisholm Trail og for jordbruksområdene omkring. Wichita ble by i 1870 og var i tidlige år en mellomstasjon for kvegdrifter mot nord fra Texas til jernbaner i Kansas. I 1872 fikk Wichita jernbaneforbindelse og økt betydning innen kveghandel. Før 1875 var fri kvegdrift blitt hindret av gjerder bygd av bønder og korn ble et viktig handelsprodukt. På den andre siden av Arkansas River vokste den lille byen Delano, som var preget av lovløse forhold, frem. Delano ble annektert av Wichita i 1880.

I 1914–1915 ble naturgass og råolje oppdaget utenfor Wichita, noe som førte til bygging av raffinerier og økonomiske oppgangstider. Penger ble investert blant annet i bygging av fly, og i 1934 ble Boeing byens største arbeidsplass blant annet med produksjon av militærfly i flere tiår. Restaurantkjeden Pizza Hut ble grunnlagt i Wichita i 1958.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg