Wal-Mart Stores

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Wal-Mart Stores er et amerikansk detaljhandelskonsern med hovedkvarter i Bentonville i Arkansas i USA, grunnlagt i 1962 av Sam Moore Walton (1920–1992), verdens klart største på området. Wal-Mart har i alt cirka 6400 forretninger i USA, Canada, Mexico, Japan, Kina og Storbritannia, samt i flere land i Sør- og Mellom-Amerika. Navnet er etter grunnleggeren Walton og mart, som betyr 'marked' eller 'handelsplass'.

Den første butikken ble åpnet i Arkansas, og Wal-Mart etablerte seg første gang utenfor USA i Mexico i 1991, i Europa fra 1997, i Storbritannia. Selskapet hadde en omsetning i 2018 på cirka 500 milliarder amerikanske dollar, og rundt 2,2 millioner ansatte, og er dermed verdens nest største konsern regnet etter omsetning (etter Exxon Mobil) og USAs største private arbeidsgiver. Walton-familien er hovedeiere med cirka 40 prosent av aksjene.

Wal-Mart har mottatt mye kritikk for sin personalpolitikk og brudd på fagforeningsrettigheter, samt for brudd på menneskerettigheter hos underleverandører i utviklingsland. Dette var bakgrunnen for at Statens pensjonsfond utland («Oljefondet») trakk sine investeringer ut av konsernet i 2006.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg