Faktaboks

Walmart
Etymologi
navn etter grunnleggeren Walton og engelsk mart, ‘marked’ eller ‘handelsplass’
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Walmart er et amerikansk varehandelskonsern som blant annet selger lavprisprodukter. I 2021 hadde Walmart en omsetning på omtrent 559 milliarder dollar og rundt 2,3 millioner ansatte. Selskapet er dermed verdens største konsern regnet etter omsetning og USAs største private arbeidsgiver.

Walmart ble grunnlagt i 1962 av Sam Moore Walton (1920–1992). Den første butikken ble åpnet i Arkansas, og Walmart etablerte seg første gang utenfor USA i Mexico i 1991, i Europa fra 1997, i Storbritannia. Walton-familien er fortsatt hovedeiere med cirka 40 prosent av aksjene.

Walmart har i alt cirka 10 500 forretninger i 24 land, heriblant USA, Canada, Mexico, Japan, Kina og Storbritannia, samt i flere land i Sør- og Mellom-Amerika.

Kontroverser

Wal-Mart har mottatt mye kritikk for sin personalpolitikk og brudd på fagforeningsrettigheter, samt for brudd på menneskerettigheter hos underleverandører i utviklingsland. Dette var bakgrunnen for at Statens pensjonsfond utland («Oljefondet») trakk sine investeringer ut av konsernet i 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg