Faktaboks

Vyborg
Viborg (svensk), Viipuri (finsk), Wiburg (tysk), Выборг (Vyborg, russisk)
Etymologi
Fra svensk Viborg, av vi ‘helligdom’ og borg ‘festningsverk’.
Uttale
vˈyborg
Vyborg slott
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Vyborg bibliotek
Vyborgs finske bygningsarv gjør byen arkitektonisk rik og variert. Vyborg bibliotek er tegnet av Alvar Aalto.

Vyborg er en by i Russland, Leningrad fylke, syv kilometer sørøst for munningen av Saima kanal i Finskebukta. Byen har 75 360 innbyggere (2020).

Næring og kultur

Byen har en del industri. Særlig viktig er et skipsverft og en steinhoggerbedrift som produserer granittblokker. Verdens lengste undersjøiske rørledning – Nord Stream – går fra Vyborg. Den fører naturgass fra de russiske gassfeltene i Sibir til Tyskland.

Den finske bakgrunnen gjør at Vyborgs arkitektur skiller seg ut i en russisk sammenheng. Sammen med den vakre beliggenheten gjør dette at byen har blitt et turistmål. Turismen i Vyborg har en godt utviklet infrastruktur og er en viktig næringsgrein. Det tar to timer og 25 minutter å nå Vyborg med tog fra Helsingfors.

Historie

Bybildet domineres av det mektige Vyborg slott, bygd på en holme av Torgils Knutsson 1293. I ly av slottet, svenskeveldets ytterste utpost mot øst, vokste byen opp og fikk privilegier i 1403. Den ble et viktig handelssenter med stor tjæreeksport. Russerne inntok Vyborg i 1710 og beholdt byen til 1812, da den ble en del av Storfyrstedømmet Finland, men den bevarte sin betydning som eksporthavn for trelast og som kultursentrum, med tysk som borgerskapets språk.

Åpningen av Saima kanal i 1856 og av jernbanen førte til nytt oppsving. Vyborg hadde november i 1939 72 700 innbyggerne og var Finlands nest største by. Vyborg var da Øst-Finlands viktigste handelssenter og sammen med uthavnen Trångsund (nå Vysotsk) landets fremste eksporthavn for trelast. Da vinterkrigen (1939–1940) sluttet, gikk fronten like øst for Vyborg, som måtte avstås til Sovjetunionen. Byen ble gjenerobret av Finland i 1941, men ble igjen russisk fra 1944.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg