Vyborg

Vyborg, by i Russland, Leningrad fylke, 7 km sørøst for munningen av Saima kanal i Finskebukta; 77 600 innb. (2008). Jernbaneknutepunkt, skipsverft, fiske- og trevareindustri.

Faktaboks

uttale:
vˈyborg
etymologi:

Fra svensk Viborg, av vi 'helligdom' og borg 'festningsverk'.

også kjent som:
Viborg (svensk), Viipuri (finsk), Wiburg (tysk), Выборг (Vyborg, russisk)

Bybildet domineres av det mektige Vyborg slott, bygd på en holme av Torgils Knutsson 1293. I ly av slottet, svenskeveldets ytterste utpost mot øst, vokste byen opp og fikk privilegier 1403. Den ble et viktig handelssenter med stor tjæreeksport. Russerne inntok Vyborg 1710 og beholdt byen til 1812, da den ble en del av Storfyrstedømmet Finland, men den bevarte sin betydning som eksporthavn for trelast og som kultursentrum, med tysk som borgerskapets språk.

Åpningen av Saima kanal 1856 og av jernbanen førte til nytt oppsving. Vyborg hadde november 1939 72 700 innb. og var Finlands nest største by, Øst-Finlands viktigste handelssenter og sammen med uthavnen Trångsund (nå Vysotsk) landets fremste eksporthavn for trelast. Da vinterkrigen 1939–40 sluttet, gikk fronten like øst for Vyborg, som måtte avstås til Sovjetunionen. Gjenerobret 1941, men igjen russisk fra 1944.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg