Faktaboks

Vest-Preussen
Vest-Prøysen tysk Westpreussen
Uttale
-prøisən
Vest-Preussen
Vest-Preussen (markert i rødt) da landskapet var en del av kongeriket Preussen (i lysegult).
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Vest-Preussen er et historisk landskap i Polen omkring nedre del av elven Wisła, vest for Øst-Preussen.

Historie

Vest-Preussen ble i 1230 erobret av Den tyske orden. Det kom i 1466 under polsk overhøyhet, men bevarte et visst selvstyre med egen landdag. Ved Polens første deling i 1772 kom Vest-Preussen under Preussen.

Etter Versailles-traktaten i 1918 ble den polske korridor mellom Øst-Preussen og Pommern opprettet. Korridoren hadde en bredde på 35–100 kilometer, som ga Polen adgang til Østersjøen og førte til at fiskerlandsbyen Gdynia i 1924 ble utbygd til en polsk havneby og flåtebase.

I 1793 ble Danzig (nå Gdansk) innlemmet i Preussen. Byen fikk fristatus i 1807, men ble etter Wienkongressen i 1815 en del av Vest-Preussen. Etter Versailles-traktaten var Danzig fra 1919 til 1939 igjen en «fri by», men under Folkeforbundets overhøyhet og i tollunion med Polen. Eter andre verdenskrig ble Gdansk en del av Polen.

Av resten av provinsene Vest-Preussen og Posen ble det opprettet en ny prøyssisk provins, Grenzmark Posen–Westpreussen.

I 1945 ble hele Vest-Preussen polsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg