Verdenskommisjonen for miljø og utvikling

Verdenskommisjonen for miljø og utvikling, ble nedsatt av FNs generalsekretær 1983 med Gro Harlem Brundtland som leder; kalles i Norge ofte for Brundtlandkommisjonen.

Faktaboks

Også kjent som
eng. World Commission on Environment and Development, 
Brundtlandkommisjonen

Kommisjonens rapport Vår felles framtid ble lagt frem 1987. Den ga en oversikt over globale miljøproblemer og staket opp fremtidige strategier for å løse dem. Rapporten sier blant annet at miljøvern må være et overordnet mål og ikke en sektorinteresse, at energiforbruket i de rike landene er for høyt og at dagens behov ikke må gå på bekostning av fremtidige generasjoner; det siste prinsippet kaller kommisjonen for «bærekraftig utvikling».

Selv om kommisjonens anbefalinger var vage og lite forpliktende, fikk den mye omtale blant annet fordi den definerte fremtidige hovedoppgaver. Flere land og regioner nedsatte oppfølgingskommisjoner.

I Norge ble det lagt frem en stortingsmelding om oppfølging av rapporten i 1989. 1990, UNCED-konferansen i Brasil 1992 og WSSD i Sør-Afrika i 2002 er blant de konferanser som har videreført kommisjonens arbeid.

Les mer i Store norske leksikon 

Internasjonalt miljøsamarbeid

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg