Verdenstoppmøtet om bærekraftig utvikling

Artikkelstart

Verdenstoppmøtet om bærekraftig utvikling er en FN-konferanse som ble holdt i Johannesburg i Sør-Afrika 26. august til 4. september 2002. På engelsk het den World Summit on Sustainable Development (WSSD), også kalt Earth Summit 2002. Konferansen var sluttfasen for prosessen som gjerne ble kalt Rio+10, ettersom konferansen ble holdt ti år etter UNCED-konferansen i Rio de Janeiro, som blant annet vedtok konvensjonen om vern av biologisk mangfold.

Faktaboks

Også kjent som

Rio+10

Verdenstoppmøtet var det største FN-møtet i historien, med mer enn 120 statsledere og 6000 offentlige delegater, i tillegg til et stort antall (anslagsvis 50 000) deltakere fra frivillige organisasjoner.

Flere av resultatene fra toppmøtet var en skuffelse for miljøforkjempere som mente konferansen vedtok en lite forpliktende handlingsplan for vern av biologisk mangfold og en utvannet konvensjon om utslipp av helsefarlige kjemikalier. Verdenstoppmøtet staket likevel opp et videre arbeid som tok sammenhengen mellom miljø og fattigdom på alvor og la opp en handlingsplan for å sikre vannforsyningen til fattige land i tråd med FNs tusenårsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke 

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg