Varlam Sjalamov

Faktaboks

Varlam Sjalamov

Varlam Tikhonovitsj Sjalamov

Uttale
sjalˈamov
Født
5. juni 1907, Vologda
Død
17. januar 1982, Moskva
Født 18. juni etter gregoriansk kalender

Artikkelstart

Varlam Sjalamov var en russisk forfatter, best kjent for sine Fortellinger fra Kolyma, et vitnesbyrd om gulagleirene i Sibir.

Sjalamov studerte jus fra 1926. Han var aktiv som opposisjonell. I 1929 ble han arrestert og dømt til tre år i konsentrasjonsleir med påfølgende forvisning. Han tilbrakte 1929–1931 i Solovki-leiren, før han slapp ut før tiden i oktober 1931. Han arbeidet noen år som journalist i Moskva og begynte også å utgi skjønnlitteratur. I 1937 ble han arrestert på ny for «kontrarevolusjonær virksomhet», og dømt til fem år i Kolyma-regionen. Sjalamov ble holdt internert utover den utmålte dommen, og da han i 1943 hadde omtalt Bunin som en russisk klassiker, ble han dømt til nye ti år.

Sjalamovs hovedverk er Fortellinger fra Kolyma (Kolymskie rasskazy) utgitt illegalt gjennom samizdat i 1960-årene, hvor han beskriver livet i de sovjetiske fangeleirene i det nordøstlige Sibir. Ved siden av Aleksandr Solzjenitsyns GULag-arkipelet, er Fortellinger fra Kolyma det viktigste vitnesbyrdet om stalinleirenes ofre.

Sjalamov ble rehabilitert (det vil si juridisk frifunnet) i 1956, og diktene hans begynte å komme ut i 1957. Etter hvert klarte han også å smugle sine Fortellinger fra Kolyma til Vesten og få dem utgitt der, først enkeltvis i diaspora-tidsskrifter, så samlet i 1978. I mellomtiden var han blitt tvunget av myndighetene til å underskrive en erklæring, publisert i Literaturnaja gazeta 1972, som gikk ut på at hans skildringer fra Kolyma ikke lenger var aktuelle etter den 20. partikongress i 1956. I Sovjetunionen kom det første utvalg av Kolyma-fortellingene i 1988, og utgivelsen gjorde stort inntrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg