Varaldsøy

Artikkelstart

Varaldsøy er ei øy i Kvinnherad kommune, Vestland fylke, i Hardangerfjorden. Arealet er 45,4 km2 med 204 innbyggere (2019). Øya er i nord høy og avrundet, og det høyeste punktet, Varden på Øyefjellet, er 599 moh.

Berggrunnen er hovedsakelig skifer, med forekomster av blå og hvit marmor. Det har i perioder vært drift av svovelkisgruve på Valaheia. Varaldsøy er skogrik; eføy og kristtorn vokser vilt. Et 650 daa stort edelløvskogområde er fredet som naturreservat. I reservatet vokser blant annet Nord-Europas største barlind.

Fra Varaldsøy fergekai sørvest på øya er det forbindelse til Årsnes nord for Rosendal på østsiden og til Gjermundshamn på vestsiden av fjorden.

Varaldsøy utgjorde inntil 1965 en kommune bestående av øya samt vestbredden av Hardangerfjorden vest for denne. Kommunen ble opprettet ved utskilling fra Strandebarm i 1902. I 1965 ble fastlandet på vestbredden lagt til Kvam kommune og øya Varaldsøy til Kvinnherad. Varaldsøy kommune utgjorde 83 km2 og hadde 811 innbyggere da den ble nedlagt.

Kart

Varaldsøy
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg