Vestsiden av Valbergtårnet.

Erling Jensen. Begrenset gjenbruk

Sør- og østside.

av Lars Mæhlum. CC BY SA 3.0

Tårn i Stavanger sentrum, Rogaland, bydel Storhaug.

I 1659 bygde Stavanger et vakttårn av tre med klokke på Valberget, som ligger 21 meter over havet, like øst for Vågen. Byggingen var en del av byens forsvarsforberedelser mot eventuelle angrep fra England.

I 1890-årene ble vaktplikten overført fra den militære borgervæpningen til seks fast ansatte vektere. Deres viktigste oppgave var å varsle brann. To tårnvektere hadde fast plass i tårnet. Fire gatevektere meldte klokkeslettene og vindretningen med vektervers.

Tårnet var et åttekantet tjærebredt tretårn i to etasjer. På 1700-tallet ble det malt rødt. I 1844 var det i så dårlig forfatning at det ble bestemt at det skulle bygges et nytt tårn. En av landets fremste arkitekter, Christian Heinrich Grosch, fikk oppdraget.

Det nye tårnet ble reist mellom 1850 og 1853 like ved det gamle, som ble revet. Det nye tårnet kostet 9000 spesidaler (36 000 kroner) og stod klart til innflytting 8. november 1853.

I 1863 ble en fyrlykt flyttet fra Tungenes fyr til Valbergtårnet, og tårnet fungerte deretter som havnefyr i vinterhalvåret, helt fram til 1894.

Den siste vekteren som arbeidet i tårnet het Tobias Sandstøl (1856-1945) og ga Thorbjørn Egner ideen til skikkelsen Tobias i Tårnet i Kardemomme by. Tobias Sandstøl sluttet som vekter i 1922.

Under krigen i 1940-45 brukte den tyske marinen tårnet som observasjonspost. Skråtaket ble bygd inne, det ble laget en vaktgang langs gesimsen og reist en loddrett signalmast.

I 1952 foreslo den antikvariske bygningsnemnd å frede tårnet - bystyret sa seg enig samme år, men saken stod i stampe helt fram til 1987. Da fredet Miljøverndepartementet tårnet.

I 1995 ble Valbergtårnet pusset opp. I 2007 åpnet Galleri Valbergtårnet - et privat galleri som viser samtidskunst i tårnets første etasje. Valbergtårnet eies av Stavanger kommune, og driften ligger under kulturhuset på Sølvberget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.