Valbergtårnet

Vestsiden av Valbergtårnet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Sør- og østside.

Artikkelstart

Valbergtårnet er et tårn i Stavanger sentrum, Rogaland, på østsiden av Vågen i bydelen Storhaug. Valbergtårnet var opprinnelig bygd som vakttårn, men drives nå som museum. Tårnet eies av Stavanger kommune, og driften ligger under kulturhuset på Sølvberget.

Det gamle tårnet

I 1659 bygde Stavanger et vakttårn av tre med klokke på Valberget, som ligger 21 meter over havet. Byggingen var en del av byens forsvarsforberedelser mot eventuelle angrep fra England. Tårnet var et åttekantet tjærebredt tretårn i to etasjer. På 1700-tallet ble det malt rødt.

I 1890-årene ble vaktplikten overført fra den militære borgervæpningen til seks fast ansatte vektere. Deres viktigste oppgave var å varsle brann. To tårnvektere hadde fast plass i tårnet. Fire gatevektere meldte klokkeslettene og vindretningen med vektervers.

Det nye tårnet

I 1844 var tretårnet i så dårlig forfatning at det ble bestemt at det skulle bygges et nytt tårn. En av landets fremste arkitekter, Christian Heinrich Grosch, fikk oppdraget.

Det nye tårnet ble reist mellom 1850 og 1853, like ved det gamle, som ble revet. Det nye tårnet kostet 9000 spesidaler (36 000 kroner) og stod klart til innflytting 8. november 1853.

I 1863 ble en fyrlykt flyttet fra Tungenes fyr til Valbergtårnet, og tårnet fungerte deretter som havnefyr i vinterhalvåret, helt fram til 1894.

Den siste vekteren som arbeidet i tårnet het Tobias Sandstøl (1856–1945) og ga Thorbjørn Egner ideen til skikkelsen Tobias i Tårnet i barneboken Folk og røvere i Kardemomme by. Tobias Sandstøl sluttet som vekter i 1922.

Nyere historie

Under andre verdenskrig i 1940–1945 brukte den tyske marinen tårnet som observasjonspost. Skråtaket ble bygd inne, det ble laget en vaktgang langs gesimsen og reist en loddrett signalmast.

I 1952 foreslo Den antikvariske bygningsnemnda å frede tårnet. Bystyret sa seg enig samme år, men saken stod i stampe helt fram til 1987. Da fredet Miljøverndepartementet tårnet.

I 1995 ble Valbergtårnet pusset opp, og Rune Helgø etablerte et vektermuseum i andre etasje. I 2007 åpnet Galleri Valbergtårnet, et privat galleri som viser samtidskunst i tårnets første etasje.

Kart

Valbergtårnet
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg