Tungenes fyr

Tungenes fyr
Tungenes fyr i Randaberg
Tungenes fyr
Tungenes fyr
Tungenes fyr i Randaberg
Tungenes fyr

Artikkelstart

Tungenes fyr er en fyrstasjon i Randaberg kommune, Rogaland, ved innseilingen til Stavanger, om lag ti kilometer nordvest for byen. Den ble opprettet som innseilingsfyr i 1828 og nedlagt i 1984.

  • Tårnets høyde: 12 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 17,5 meter
  • Lysvidde var: 13,8 nautiske mil

Navnet

Fyrstasjonen ligger ytterst på Tungeneset og har navn etter denne. Med tunge menes nok landtunge og dermed er plasseringen fastslått to ganger.

Historikk

På begynnelsen av 1800-tallet foregikk det et viktig sildefiske utenfor Stavanger. Et enkelt fiskefyr kom derfor på plass i 1828 i form av noen talglys i vinduet på gården Tunge. Fyrlyset ble betalt av Stavangers befolkning. Dette lyset var selvfølgelig ikke tilstrekkelig og i 1862 bygde Fyrvesenet en fyrstasjon non hundre meter unna gården og forlenget brennetiden for lyset. Fyret besto av en enkel fyrbygning uten tårn. Det kom først i 1898. I tårnet på boligen ble det plassert en kraftigere lykt med en 5. ordens linse, og klipp og fargede sektorer. Det hjalp på sikkerheten for skipsfarten i området, og enda bedre ble det i 1907 da det ble bestemt at fyret skulle lyse hele året.

Kystkultursenter

Siden er Tungenes fyr oppgradert flere ganger. Viktigst var det nok at det i 1931 fikk strøm fra det lokale nettet og at linsa ble fornyet med en 4. ordens. I 1933 fikk fyret et nautofon tåkesignal, og i 1959 kom et nytt bolighus for fyrbetjeningens familier. Fyret var nemlig familiestasjon helt fra 1862, og etter hvert bodde det tre fyrfamilier på Tungenes. Det gjorde det helt til fyret i ble nedlagt og erstattet av en lykt på holmen «Bragen», rett utenfor neset. Tungenes fyr ble fredet i 1998. Siden er anlegget restaurert slik det så ut i 1930-årene og inngår i et kystkultursenter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg