Tungenes fyr
Tungenes fyr i Randaberg
Tungenes fyr
Tungenes fyr
Tungenes fyr i Randaberg
Tungenes fyr

Tungenes fyr er en fyrstasjon i Randaberg kommune, Rogaland, ved innseilingen til Stavanger, om lag ti kilometer nordvest for byen. Den ble opprettet som innseilingsfyr i 1828 og nedlagt i 1984.

  • Tårnets høyde: 12 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 17,5 meter
  • Lysvidde var: 13,8 nautiske mil

Navnet

Fyrstasjonen ligger ytterst på Tungeneset og har navn etter denne. Med tunge menes nok landtunge og dermed er plasseringen fastslått to ganger.

Historikk

På begynnelsen av 1800-tallet foregikk det et viktig sildefiske utenfor Stavanger. Et enkelt fiskefyr kom derfor på plass i 1828 i form av noen talglys i vinduet på gården Tunge. Fyrlyset ble betalt av Stavangers befolkning. Dette lyset var selvfølgelig ikke tilstrekkelig og i 1862 bygde Fyrvesenet en fyrstasjon non hundre meter unna gården og forlenget brennetiden for lyset. Fyret besto av en enkel fyrbygning uten tårn. Det kom først i 1898. I tårnet på boligen ble det plassert en kraftigere lykt med en 5. ordens linse, og klipp og fargede sektorer. Det hjalp på sikkerheten for skipsfarten i området, og enda bedre ble det i 1907 da det ble bestemt at fyret skulle lyse hele året.

Kystkultursenter

Siden er Tungenes fyr oppgradert flere ganger. Viktigst var det nok at det i 1931 fikk strøm fra det lokale nettet og at linsa ble fornyet med en 4. ordens. I 1933 fikk fyret et nautofon tåkesignal, og i 1959 kom et nytt bolighus for fyrbetjeningens familier. Fyret var nemlig familiestasjon helt fra 1862, og etter hvert bodde det tre fyrfamilier på Tungenes. Det gjorde det helt til fyret i ble nedlagt og erstattet av en lykt på holmen «Bragen», rett utenfor neset. Tungenes fyr ble fredet i 1998. Siden er anlegget restaurert slik det så ut i 1930-årene og inngår i et kystkultursenter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.
  • Eynden, Jo van der og Lauritzen, Per Roger (2023). Kystens veivisere, Norsk fyrhistorie fra A til Å. Vigmostad og Bjørke.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg