Åmål
Fra Åmål, Dalslands største by.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE
Håverud
Dalslands kanal er en av landskapets attraksjoner.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Dalsland er et landskap i Sverige, i Götaland ved vestbredden av Vänern. Dalsland grenser i vest til Norge og Bohuslän, i nord til Värmland og i sør til Västergötland. Størstedelen av landskapet ligger innenfor Västra Götalands län, mindre deler i tilliggende län. Landskapet er 3708 km² og har 49 260 innbyggere (2022).

Natur

I sørøst ved Vänern ligger den fruktbare Dalboslätten. For øvrig er landskapet mer kupert, men når ikke noe sted opp i 300 moh., unntatt Baljåsen (301 moh.) i nord. Dalsland har mange innsjøer, de største er Stora Le og Lelång, som er forbundet med Vänern ved Dalslands kanal. Berggrunnen består av prekambriske bergarter, særlig gneis, i midtre og sørøstre del finnes restene av en mektig serie av sedimenter og lavaer (Dalformasjonen). Omtrent halvparten av landarealet er skog.

Befolkning

Dalsland har over lang tid vært et fraflyttingsområde. Utvandringen var på slutten av 1800-tallet betydelig, særlig til Amerika og Norge. I 1868 var folketallet 85 000. Største tettsted er Åmål.

Næringsliv

De viktigste næringsgrenene er jord- og skogbruk, trevare- og treforedlingsindustri.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg