Bergslagen

Gammel smeltehytte med masovn. Klenshyttan i Ludvika.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Bergslagen er et bergverksdistrikt i Mellom-Sverige, fra Värmland til Uppland. Bergslagen har hatt gruvedrift, metallsmeltning og metallbearbeiding fra 1200-tallet. Viktigst er forskjellige slag jernmalmer, blant annet manganholdige typer.

Faktaboks

Uttale
bˈerjslagen

I 1873 var det drift i 646 forekomster, med en samlet produksjon på 823 000 tonn jernmalm. I begynnelsen av 1970-årene var det fremdeles drift i et tjuetalls jerngruver med en samlet produksjon på nær 9 millioner tonn. Noen av de største feltene er Grängesberg, Dannemora, Blötberg, Idkerberget, Håksberg, Pershyttan, Stripa, Stråssa, Riddarhyttan, Norberg og Långban.

Flere mineraler er førstegangsfunnet her. I tillegg finnes også mange sulfidmalmer med kobber, bly og sink, samt sølv og gull i varierende mengder. De største og mest kjente forekomstene er Falun, Saxberget, Garpenberg og Åmmeberg.

Området har mange minner fra bergverkene i tidligere tider, ikke minst ved lokalnavnene. Flere store svenske industriforetak har sine røtter i Bergslagen, som Stora Kopparberg og Svenskt Stål.

Navnet kommer fra svensk lag, 'lov', og viser til de gamle bergmesterdømmene som hadde egen, lokal jurisdiksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg