Kristinehamn er en by og kommune i Värmland i Sverige. Byen ligger 40 km øst for Karlstad, og har 18 848 innbyggere (2016).

Kristiniehamn er et handels- og servicesenter, men også med en del industri, og har en viktig havn ved Vänern. Over havna utskipes produkter fra skog- og jernindustrien. Kristinehamn ligger langs jernbanen Oslo-Stockholm, og var det historiske utgangspunktet for den 1288 km lange Inlandsbanan til Gällivare.

Kristinehamn var tidlig et viktig omlastingssted for jern fra Bergslagen. Det vokste opp en handelsplass omkring den gamle herregården Bro, som i 1642 fikk byprivilegier av dronning Kristina.

Kristinehamn kommune ligger ved nordøstenden av Vänern, har et areal på 748 km2 og 23 808 innbyggere (2011). Kommunen har noe skjærgårdskyst med slettelandskap innenfor. I øst er landskapet mer kupert og skogbevokst med myrer enkelte steder. Jernindustrien har lange tradisjoner i kommunen. Ellers verksted- og treforedlingsindustri. En del jordbruk.

Tettstedet Björneborg, 12 km sørøst for Kristinehamn, har 1323 innbyggere (2016) og ligger ved innsjøen Visman. Björneborg er et industristed som vokste fram omkring et jernverk fra 1656. Verkets herregård har velbevarte bygninger fra 1700-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.