Faktaboks

Kristinehamn
Uttale

kristineh'amn

Kristinehamn er en by og kommune i Värmland i Sverige. Byen ligger 40 km øst for Karlstad og har 18 700 innbyggere (2021).

Byen

Kristinehamn er et handels- og servicesenter, men har også en del industri, og byen har en viktig havn ved innsjøen Vänern. Over havna utskipes produkter fra skog- og jernindustrien. Kristinehamn ligger langs jernbanen Oslo–Stockholm og var det historiske utgangspunktet for den 1288 km lange Inlandsbanan til Gällivare.

Kristinehamn var tidlig et viktig omlastingssted for jern fra Bergslagen. Det vokste opp en handelsplass omkring den gamle herregården Bro, som i 1642 fikk byprivilegier av dronning Kristina.

Kommunen

Sylvette
På Strandudden ved Vänern står skulpturen Sylvette, laget av Carl Nesjar etter Pablo Picassos tegninger.

Kristinehamn kommune ligger ved nordøstenden av Vänern, har et areal på 748 km2 og 24 100 innbyggere (2022). Kommunen har noe skjærgårdskyst med slettelandskap innenfor. I øst er landskapet mer kupert og skogbevokst med myrer enkelte steder. Jernindustrien har lange tradisjoner i kommunen, og ellers finnes verksted- og treforedlingsindustri.

På Strandudden ved Vänern en mils veg sør for bysentrum står en skulptur oppført etter tegninger av Pablo Picasso, forestillende et kvinnehode, utført i naturbetong i kolossalformat.

Det mindre tettstedet Björneborg ligger ved innsjøen Visman. Björneborg er et industristed som vokste fram omkring et jernverk fra 1656. Verkets herregård har velbevarte bygninger fra 1700-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg