Närke

Närke, landskap i Sverige, Svealand; omfatter den sørlige delen av Örebro län, omkring nordenden av Vättern og den vestlige delen av Hjälmaren; 4126 km2 med 200 859 innbyggere (2014). Viktigste byer er Örebro, Kumla, Hallsberg, Laxå og Askersund.

Faktaboks

Närke
tidligere også skrevet Nerike
Også kjent som
tidligere også skrevet Nerike

Natur

Närkes sentrale del er Närkesletten, et nedsunket område avgrenset av forkastninger og delvis dekket av kambrosilurisk kalk- og sandstein. Dette tettbebygde og sterkt oppdyrkede lavlandet er omgitt av skogkledde, til dels sterkt kuperte grunnfjellsområder: Kilsbergen, Tiveden, Fylöskog og Käglan. Særlig Kilsbergen danner en markert høyderygg, og har landskapets høyeste punkt, 298 moh. Jordbruksarealet er blitt utvidet ved drenering av sjøer og myrer.

Næringsliv

Historisk sett har Närkes næringsliv vært todelt, mellom den jordbruksdominerte Närkesletten og de omkringliggende skogsbygdene der gruvedriften og jernhåndteringen lenge var basisnæringen. På 1900-tallet gikk sysselsettingen både i jordbruket og i metallindustrien sterkt tilbake, og byenes næringsliv har økt i betydning. Framfor alt er Örebros dominerende stilling påtagelig.

I Örebro har verkstedindustrien hatt en sterk posisjon. For eksempel har Statens Järnvägar hatt sitt sentralverksted for lokomotiver og vogner her. Også ved de gamle smeltehyttene Laxå og Garphyttan har en moderne verkstedsindustri vokst fram. I senere tid er sysselsettingen i industrien gått tilbake, som i resten av Sverige, og i dag er over to tredelen av arbeidsplassene å finne i tjenestesektoren.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg