Närke

Artikkelstart

Närke er et landskap i Sverige, i Svealand. Närke omfatter den sørlige delen av Örebro län, omkring nordenden av Vättern og den vestlige delen av Hjälmaren; 4126 km2 med 212 593 innbyggere (2018). De viktigste byene i Närke er Örebro, Kumla, Hallsberg, Laxå og Askersund.

Faktaboks

Også kjent som
tidligere også skrevet Nerike

Natur

Fra Närkeslätten sør for Örebro. Deler av Närkeslätten er tidligere våtmarker, oppdyrket etter dreneringsarbeider og senking av Hjälmaren på 1800-tallet. Enkelte steder er de tidligere våtmarkene gjenskapt i senere tid.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Närkes sentrale del er Närkesletten, et nedsunket område avgrenset av forkastninger og delvis dekket av kambrosilurisk kalk- og sandstein. Dette tettbebygde og oppdyrkede lavlandet er omgitt av skogkledde, til dels sterkt kuperte grunnfjellsområder: Kilsbergen, Tiveden, Fylöskog og Käglan. Særlig Kilsbergen danner en markert høyderygg, og har landskapets høyeste punkt, 298 moh. Jordbruksarealet er blitt utvidet ved drenering av sjøer og myrer.

Næringsliv

Historisk sett har Närkes næringsliv vært todelt, mellom den jordbruksdominerte Närkesletten og de omkringliggende skogsbygdene der gruvedriften og jernhåndteringen lenge var basisnæringen. På 1900-tallet gikk sysselsettingen både i jordbruket og i metallindustrien sterkt tilbake, og byenes næringsliv har økt i betydning. Framfor alt er Örebros dominerende stilling påtagelig.

I Örebro har verkstedindustrien hatt en sterk posisjon. For eksempel har Statens Järnvägar hatt sitt sentralverksted for lokomotiver og vogner her. Også ved de gamle smeltehyttene Laxå og Garphyttan har en moderne verkstedsindustri vokst fram. I senere tid er sysselsettingen i industrien gått tilbake, som i resten av Sverige, og i dag er over to tredelen av arbeidsplassene å finne i tjenestesektoren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg