Faktaboks

Filipstad
Etymologi

navn etter hertug Karl Filip, yngste sønn av Karl 9.

Uttale
filipstˈad

Filipstad er en by og en kommune i Värmland i Sverige, 50 km nordøst for Karlstad; 6250 innbyggere (2021).

Byen

Filipstad er en handels- og industriby med blant annet stor knekkebrødfabrikk (Wasabröd) og OLW Sverige AB (blant annet chips). Byen er jernbaneknutepunkt. Den fikk byprivilegier i 1611.

Kommunen

Filipstad kommune har et areal på 1543 km2 og 10 030 innbyggere (2024). Landskapet preges av skogrike dalfører som strekker seg i retning nordnordvest til sørsørøst.

Filipstad ligger i den vestre delen av Bergslagen, og gruveindustri og jernfremstilling har tradisjonelt vært viktige næringer. Den siste jernmalmgruven ble imidlertid nedlagt 1980–1981, og annen industri har overtatt, blant annet næringsmiddelindustri og fremstilling av kontorutstyr, metallvarer med mer.

Kjent for sin store rikdom på mineraler er Långban 20 km nordøst for byen. Over 300 ulike mineraler er funnet her; mange av dem inneholder sjeldne grunnstoffer som antimon, arsen, barium, beryllium, bor, titan og vanadium.

Kart

Kommunekart

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg