Uvdal kirke.
Uvdal kirke.

Uvdal er et sogn i Nore og Uvdal kommune, i Buskerud fylke. Det har 966 innbyggere (2014).

Sognet omfatter sidedalføret til Numedal som fører vestover fra Rødberg og opp på Hardangervidda, samt fjelltraktene på begge sider. På vidda når sognet opp til 1485 meter over havet (Borgsjøbrotet på grensen til Tinn). En del av Hardangervidda nasjonalpark ligger i Uvdal. Hoveddalføret er skåret dypt ned i grunnfjellet. Gårdsbebyggelsen når høyt, opp mot 900 meter over havet. Nederst i dalen løper Uvdalselva som har flate elveavleiringer.

Uvdal har atskillig turisttrafikk og mange private hytter. Uvdal alpinsenter er en viktig destinasjon om vinteren. I sidedalen Jønndalen er blant annet Solheimstulen et viktig utgangspunkt for turer på Hardangervidda. Fylkesvei 40 (LarvikKongsbergGeilo) går gjennom Uvdal. Viktigste næringsvei er jord- og skogbruk. Uvdal stavkirke er fra 1100-tallet er det viktigst kulturminnet i dalen. I tillegg er Uvdal kirke, bygd i 1893, tegnet av Henrik Bull i dragestil, et viktig kulturminne.

Kart

Uvdal
Uvdal
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg