Solheimstulen

Solheimstulen
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Solheimstulen Turisthytte er en betjent DNT-hytte i Jønndalen øst på Hardangervidda, oppført i 1928. Hytta drives av DNT Drammen og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Nore og Uvdal, Buskerud; 991 meter over havet.

Hytta ligger like utenfor grensa til Hardangervidda nasjonalpark. Fra Solheimstulen er det merkede sommerstier og vinterløyper til Mårbu, Rauhelleren, Åan, Imingfjell og Dagalifjell.

Navnet

Hytta er en gammel seter som ligger vakkert og solfylt til i bjerkeskogen, og dette er nok opphavet til navnet.

Historikk

Over Hardangervidda har Nordmannsslepene vært viktige ferdselsveier i hundrevis av år. Særlig etter at Kongsberg sølvverk ble opprettet i 1624 oppstod et stort behov for å transportere gods fra Vestlandet og til Kongsbergområdet. Den viktigste av disse gamle ferdselsveiene var Store Nordmannsslepa, som gikk fra Bjoreidalen i vest til Veggli i Numedal. Etter å ha krysset Hardangerviddas åpne områder gikk den ned i Jønndalen. Mange av dem som vandret eller red langs slepa satte nok pris på mulighetene til mat og overnatting på Solheimstulen før de skulle videre over fjellet til Veggli. Fra begynnelsen av 1800-tallet begynte også de første turistene å komme, og blant disse var flere kunstnere, blant disse den kjente maleren J. C. Dahl som besøkte Solheimstulen i 1826.

I 1890 var turisttrafikken blitt såpass stor at setereier Tore Videsjorden bygde turisthytte i tilknytning til plassen sin. Han ble også en av DNTs patentførere på Hardangervidda og viste turistene vei før kart og merking ble utviklet. Solheimstulen fikk godt ry, og ble en populær turisthytte. Da neste generasjon Videsjorden overtok måtte de derfor utvide setra både i 1928 og 1934.

Tredje generasjon Videsjorden, Tore og Ellinor, overtok ansvaret for turisthytta i 1974. Fra sommeren 2018 overtok DNT Drammen og Omegn ansvaret for driften av den betjente hytta med 40 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg