Usbekistans flagg

Usbekistans flagg

Usbekistans flagg ble antatt 18. november 1991. Det er delt i tre horisontale jevnbrede felter i blått (øverst), hvitt og grønt. Feltene er atskilt med to tynne røde striper. Inne ved stangen i det blå feltet er det en hvit halvmåne og tolv små hvite stjerner. De er plassert slik at de skriver navnet Allah i arabisk skrift. Proporsjonene er 1:2. Flagget er både nasjonalflagg, statsflagg, handelsflagg og orlogsflagg.

Tidligere flagg

Som sovjetrepublikk (1924–1991) hadde Usbekistan fra 1952 et flagg som tilsvarte Sovjetunionens, med gul hammer og sigd og stjerne på rød duk, men midt på flagget et blått horisontalt felt, avgrenset av tynne hvite striper. Fra 1924 til 1952 var flagget bare en rød duk med landets navn på to eller tre språk i gullskrift, delvis forkortet.

Usbekistans statsemblem

Usbekistans emblem ble antatt 2. juli 1992.
.
Lisens: CC BY 2.0

Usbekistans emblem fra 1992 har mye til felles med Sovjetrepublikken Usbekistans emblem fra 1937 til 1992, men er uten kommunistiske symboler. Sentralmotivet er den mytiske fuglen Huma med utspilte vinger foran et landskap under en oppgående sol. To elver, Amu Darya og Sir Darya, kommer fra fjellene i bakgrunnen. Over motivet den åttekantede blå islamske stjernen Rub-el-Hizb med hvit halvmåne og stjerne, som markerer at flertallet av innbyggerne bekjenner seg til Islam. Fuglen sitter mellom en gren md bomullsblomster til venstre og aks av hvete til høyre. De er bundet sammen av et bånd i flagget farger med landets navn i latinsk gullskrift: Oʻzbekiston.

Tidligere statsemblemer

Fra 1929 til 1992 hadde landet to versjoner av et statsemblem etter sovjetisk mønster med korn og bomull som symbol på landbruksproduksjon, bundet sammen av et rødt bånd med sitater av Karl Marx på usbekisk og russisk, og statens forkortede navn Ўз.ССР. I midten soloppgang over jordkloden og som sentralt motiv hammer og sigd, og øverst den røde stjerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg