Arabia (finsk keramisk fabrikk)

Mummi-kopper
Av /Produktfoto/pressebilde.
Birger Kaipianen. Prydfat. Utført ved Arabia. 1983.

Artikkelstart

Arabia er en finsk keramikkprodusent. Produksjonen er i hovedsak konsentrert rundt husholdningsutstyr, mens fabrikken tidligere var kjent for kunstkeramikk og sanitærutstyr. I dag er deres Mummi-kopper, med illustrasjoner fra Tove Janssons bøker om Mummitrollet, etterspurt over hele verden.

Faktaboks

Uttale
arˈabia

Etablering

Arabia ble grunnlagt i Helsingfors i 1873 som et datterselskap av den svenske porselensfabrikken Rörstrand. Høsten 1874 begynte produksjonen på den nye fabrikken. I 1916 kom selskapet i finsk eie og utviklet seg til å bli Europas største keramikkfabrikk. I 1948 ble den overtatt av Wärtsilä-konsernet.

Formgivere

En rekke av Finlands fremste keramikere og designere har formgitt for Arabia, deriblant Kyllikki Salmenhaara, Toini Muona, Birger Kaipianen og Kaj Franck. Francks servise Teema (opprinnelig Kilta) fra 1952 ble en stor salgssuksess for firmaet. Serviset produseres fortsatt. Spesielt populær er den blitt med Tove Janssons Mummi-figurer.

Eierskap

Etter vanskeligheter i 1970-årene begynte Arabia et nytt samarbeid med Rörstrand, som i 1982 også ble overtatt av Wärtsilä. I 1990 gikk Arabia og Rörstrand inn i det finske Hackman-konsernet.

Navnet Arabia er tatt fra et område i Helsinki hvor fabrikken ligger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Aav, Marianne (ed.) (2009). Arabia: Ceramics, Art, industry, Designmuseo

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg